ISPLIVALI DETALJI POGIBIJE RADNIKA NA GRADILIŠTU U TUTINU: Službe na licu mesta, vrši se UVIĐAJ

Početak nove školske godine je period kada PIO fond podseća studente visokoškolskih ustanova koji su korisnici porodične penzije da su u obavezi da dostave potvrde o školovanju, kako im ne bi bila privremeno obustavljena isplata prinadležnosti. 

Studenti visokoškolskih ustanova imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 26. godine života.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih visokoškolskih ustanova.

– Ukoliko deca, studenti visokoškolskih ustanova, osim porodične penzije ostvarene po domaćim propisima koriste i porodičnu penziju inostranih nosilaca socijalnog osiguranja, podsećamo ih da bi i tim institucijama trebalo da dostave potvrde o školovanju, ako je to predviđeno propisima druge države – navode iz Fonda PIO.

Potvrde moraju da sadrže podatak o identitetu studenta, podatak o školi koja izdaje potvrdu, na koju školsku godinu se odnosi i status koji student ima u toj školskoj godini.

Osim toga, na potvrdama je potrebno navesti jedinstveni matični broj roditelja po kome se koristi pravo na porodičnu penziju. Potvrde se mogu predati lično, na šalteru filijale koja isplaćuje porodičnu penziju, ili poslati poštom na adresu filijale, kao preporučena pošiljka.

Prema podacima Fonda PIO za jul 2024. godine, prosečan iznos porodične penzije iznosi 36.962 dinara,
a prima je ukupno 325.451 korisnik.

Penziju preminulog osiguranika mogu da naslede članovi porodice pod kojima se smatraju bračni i vanbračni partner, deca ili roditelj, ali ako ispune određene uslove. Iznos porodične penzije se određuje u procentu penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, i to: za jednog člana 70 odsto, za dva člana 80 odsto, za tri člana 90 odsto, za četiri i više članova 100 odsto.

Ukoliko je preminulo lice bilo osiguranik ili korisnik penzije, naslednici mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju pod uslovima predviđenim Zakonom o PIO. To pravo imaju članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije, odnosno umrlog osiguranika koji je ispunio uslove za penziju ili navršio najmanje pet godina staža osiguranja.

Ako je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalna bolest, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu staža osiguranja umrlog.

Deci bez oba roditelja pripada, pored porodične penzije po jednom roditelju, i porodična penzija po drugom roditelju, kao jedna penzija čiji iznos ne može preći najviši iznos penzije određen zakonom.

Roditelj osiguranika, odnosno korisnika prava (otac i majka, očuh i maćeha i usvojilac), koga je on izdržavao do svoje smrti, stiče pravo na porodičnu penziju ako je do njegove smrti navršio 65 godina života (muškarac), odnosno 60 godina života (žena) ili postao potpuno nesposoban za rad.

Inače od 1. januara 2024. godine stupile su na snagu izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje se odnose i na nasleđivanje porodične penzije.

U slučaju smrti penzionera iznosi penzije i novčane naknade pripadaju do poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo. Iz PIO Fonda su za medije ranije rekli da je banka obavezna da iznose penzija, odnosno novčane naknade, koji su isplaćeni nakon tog dana vrati Fondu na njegov zahtev i ne može iz tih iznosa namirivati svoja potraživanja koja eventualno ima prema korisniku prava.

Izvor: Srbija Danas/Biznis.rs

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Прекинула контакт с разлогом: Анђела Ђуричић први пут открила све о одлуци да се потпуно дистанцира од Гастоза – Мени ТО НИЈЕ НОРМАЛНО

У емисији ”Питања новинара”, водитељка Ана Радуловић је у студију угостила седму силу. Новинар Дарко …