PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV KATNIĆA I LAZOVIĆA Pomagali kavačkom klanu i omogućili im slobodan ulazak u Crnu Goru


Vesti

Hronika

Podignuta optužnica protiv Lazovića i Katnića: Pomagali kavačkom klanu i omogućili im slobodan ulazak u Crnu Goru

Podignuta optužnica protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića

Optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja

Specijalnom odeljenju Višeg suda u Podgorici danas je predata optužnica Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića. Katnić i Lazović okrivljeni su za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

.Foto: Profimedia/ AFP/ Savo Prelević, Youtube/Televizija E / Ringier

.

Kako se i očekivalo, SDT je u zakonskom roku od šest meseci, okončalo istragu protiv Katnića i Lazovića, koji su uhapšeni 14. aprila ove godine.

Blic preporučuje

Lazović se tereti da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi osim Katnića i specijalni tužilac Saša Čađenović i sin Lazovića, agent Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petar Lazović.

Ranijom odlukom Vrhovnog suda, Katnić i Lazović mogu ostati u pritvoru do 14. oktobra kada će se ponovo odlučivati da li će ostati u Spužu.

Okrivljeni Zoran tereti se da je povezan sa ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. On se tereti i da štitio člana kriminalne kavačke grupe Duška Roganovića jer je, kako se navodi, nekadašnjim tužiocima Katniću i Čađenoviću naredio da ga isključe iz krivičnih predmeta.

SDT Lazovića i Katnića tereti da su samo formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana, krili su međunarodne podatke o šefu te kriminalne organizacije Radoju Zviceru i čuvali ga od hapšenja, a onda i obmanjivali javnost izjavama da Petar Lazović nije član te zločinačke grupe, već tajni agent na zadatku i da su krivični postupci protiv njega pokrenuti u cilju destabilizacije Crne Gore.

Iz SDT-a objašnjeno je da je optužnica podignuta nakon štro je iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je Zoran Lazović, u 2020. godini, u Crnoj Gori, organizovao kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljeni Milivoje Katinć i optuženi Petar Lazović, i Saša Čađenović i druga za sada nepoznata lica, a koja je sarađivala sa kriminalnom organizacijom koju je organizovao Radoje Zvicer:

“I imala za cilj vršenje krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža, i to nepreduzimanjem krivičnog gonjenja prema istaknutim članovima te i svoje kriminalne organizacije, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unapred određen zadatak i ulogu, njeno delovanje je planirano na duže vreme i zasnivalo se na primeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova a postojao je uticaj dela kriminalne organizacije na izvršnu vlast – Upravu policije Crne Gore i druge važne društvene činioce – Specijalno državno tužilaštvo”.

Ističu da Lazovića sumnjiče da je uz decembru 2020. u Podgorici, kao pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, pribavio korist Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, pripadnicima Zvicerove kriminalne organizacije.

Lazovića i Katnića sumniče da su isto u decembru 2020. godine, u Podgorici, “zajednički, protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja i nevršenjem svojih službenih dužnostim”, pribavili korist Dušku Roganoviću, istaknutom članu Zvicerove kriminalne organizacije.

Nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca sumnjiče da je, u januaru 2022. godine, skupa sa optuženim specijalnim tužiocem Čađenovićem, koji je bio obrađivač predmeta, nevršenjem svoje službene dužnosti pribavio korist optuženom Petru Lazoviću,Ljubu Miloviću, Radoju Zviceru i Dušku Rogaanoviću i još sedmorici pripadnika te kriminalne organizacije.

Oni ističu da postoji i osnovana sumnja i da je okrivljeni Zoran Lazović u periodu od marta 2021. do marta 2024. godine, u Podgorici, lažno prikazivao činjenice o porijeklu novca za koji je znao da je pribavljen kriminalnom delatnošću:

“Jer je, kao javni i bivši javni funkcioner Agenciji za sprečavanje korupcije podnosio izveštaje u kojima je lažno prikazivao da je ostvarivao prihode od poljoprivrede u iznosima od po 2.500,00 € mesečno, iako nije vršio promet poljoprivrednih proizvoda i hrane, niti je u registar ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede upisan kao proizvođač poljoprivrednih proizvoda namenjenih tržištu, već je na taj način lažno prikazivao poreklo novca pribavljenog kriminalnom delatnošću – izvršenjem krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije za koje je protiv njega podignuta optužnica, i kriminalnom delatnošću – neovlašćenom prodajom opojne droge i krijumčarenjem i prodajom cigareta svog sina – optuženog P.L., protiv kojeg je Specijalno državno tužilaštvo podiglo više optužnica za više krivičnih dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krijumčarenje”.

Dodaju da postoji osnovana sumnja i da su Lazović i Katnić, u aprilu ove godine, u kućama koje koriste, u Bijelom Polju i Danilovgradu neovlašćeno držali vatreno oružje i municiju, za koje je im nije izdata odgovarajuća isprava o oružju, a okrivljeni Lazović i delove oružja i municiju, čije držanje je građanima zabranjeno.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima produži pritvor.

(Vijesti)


Blic

Check Also

Novčanik vam više neće biti prazan: Stavite jednu sitnicu u njega i privucite obilje i bogatstvo

Evo šta valja nositi u novčaniku za obilje i bogatstvo U numerologiji brojevi su suština. …