Uživo ERDOGAN U SRBIJI Vučić nakon razgovora sa predsednikom Turske: Pričali smo o EU i odnosu koji ima prema našim zemljama, NEMAM ŠTA DA KRIJEM (FOTO, VIDEO)


Vesti

Politika

Redžep Tajip Erdogan u Srbiji: Vučić priredio svečani doček, potpisuju se sporazumi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u zvaničnoj poseti Srbiji

Domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. On je sinoć stigao u srpsku prestonicu, a danas je za njega priređen svečani doček ispred Palate “Srbija. Domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim je razgovarao u četiri oka, a zatim su obojica prisustvovala potpisivanju nekoliko sporazuma i memoranduma između dve zemlje.

.Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Blic preporučuje

Vučević: Prilika za dalje jačanje odnosa

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao da je poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prilika za dalje jačanje odnosa i da svaka njegova poseta Srbiji podstiče realizaciju novih projekata.

– Trajno smo opredeljeni za jačanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i svesrdno radimo na jačanju naših bilateralnih odnosa i daljem unapređenju ekonomskih, kulturnih i političkih veza između naših zemalja – naveo je Vučević.

Supruge predsednika u obilasku turske škole

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i supruga predsednika Turske Emine Erdogan obišle su danas školu turske “Maarif” fondacije u Beogradu, gde su ih dočekala deca u srpskoj narodnoj nošnji i uručila im korpe sa domaćim proizvodima.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.
.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

“Maarif” ima više predškolskih i školskih ustanova u Beogradu i Novom Pazaru.

Saradnja u oblasti vojne industrije

Vučić je rekao da Srbija i Turska imaju veliki prostor za saradnju u oblasti vojne industrije, kao i da su nedavno posle dugo vremena obnovljene naše izvozne dozvole za Tursku.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

– Zahvalan predsedniku Erdoganu na tome što je danas odlučno saopštio svojim saradnicima u kom smeru treba da se odvijaju naši odnosi. Naravno da je turska vojna industrija značajno snažnija nego naša, ali bez lažne skromnosti želim da kažem da naša vojna industrija nije za potcenjivanje i nije za zanemarivanje takođe. I u tim okvirima mi imamo prostor za veliku saradnju u budućnosti – kazao je on, i dodao da smo “mi nedavno prvi put posle dugo vremena obnovili naše izvozne dozvole za Tursku, zato jedan značajan deo granata izvezli na tursko tržište”.

Erdogan: Zlatno doba odnosa dve zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da su odnosi Srbije i Turske takvi da možemo slobodno da kažemo da je to “zlatno doba” između dve zemlje.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.
.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

“Nemam šta da krijem”

Nakon sastanka sa Erdoganom, Vučić je rekao da je bilo reči o ekonomiji, o vojnoj saradnji, o trgovinskoj razmeni, ali i o Evropskoj uniji.

– Danas smo u razgovoru u četiri oko govorili o svim važnim temama, ali i problemima sa kojima se suočavaju pojedinačno Srbija i Turska, ali i negde zajedno rekao je Vučić.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Kako je kazao, bilo je reči o evropskom putu Srbije i Turske, i odnosu koji ima prema našim zemljama.

Potpisivanje sporazuma

Vučić i Erdogan prisustvovali su četvrtoj sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Nakon toga je u njihovom prisustvu potpisano 11 različitih sporazuma i memoranduma o međusobnoj saradnji između dve zemlje.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Vučić: Jedan od najuticajnijih državnika

O Erdoganovoj poseti oglasio se i Vučić na svom Instagram nalogu, za koga kaže da je jedan od najuticajnijih državnika savremenog sveta. Navodi i da je “za Srbiju uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj”.

Navodi i da je ekonomija jedan od ključnih aspekata ove posete, ali da je i politička jer “daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu“.

Sastanak dvojice predsednika

U Palati Srbija počeo je sastanak Vučića i Erdogana. Oni razgovaraju iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Svečani doček uz intoniranje himni

Erdogan je svečano dočekan uz počasni stroj Garde i intoniranje himni Turske i Srbije. Ispaljeni su i počasni plotuni.

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Osim Vučića, predsednika Turske dočekali su i premijer Miloš Vučević sa ministrima u Vladi Srbije.

Program posete

  • Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate “Srbija”
  • Sastanak dvojice predsednika
  • Četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske predvođena predsednicima Vučićem i Erdoganom
  • Potpisivanje sporazuma između Srbije i Turske
  • Biznis forum uz prisustvo dvojice predsednika

Predsednik Turske je sinoć doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Srbije. Sa njim je u srpskoj prestonici i supruga Emina.

Susreti Vučića i Erdogana

Vučić i Erdogan sastali su se poslednji put u septembru ove godine na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Erdogan je Srbiju poslednji put posetio u septembru 2022. godine, a pre toga u oktobru 2019. godine, kada je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Predsednik Turske Srbiju je posetio i 2017. godine, kada je sa predsednikom Vučićem posetio i Novi Pazar.

Vučić je u poseti Turskoj boravio 2018, 2021 i 2022. godine.


Blic

Check Also

POLICAJAC ZAUSTAVIO DEVOJKU, PA JE NATERAO DA UĐE U NJEGOV AUTO Odvezao je na železničku stanicu, DODIRAVAO JE: Ovako je uspela da se izvuče

Vesti Svet Policajac osumnjičen da je naterao devojku da pređe u njegovo auto 11. oktobar …