Uživo “HEZBOLAH SE PRIPREMA ZA DUGI RAT” Raste bes zbog izraelskih napada na mirovnjake UN u Libanu, nova pretnja Irana, Sančez: “Obustavite prodaju oružja Izraelu”

Iran je prošle nedelje lansirao rakete na Izrael, ali u napadu nije bilo žrtava. Vašington je taj napad nazvao “neefikasnim”, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio da ce “najveći neprijatelj (Izraela), Iran” platiti za taj raketni napad, izazivajući strah od šireg rata u regionu.

Blic preporučuje

  • Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo da je poginulo najmanje 22 osobe u jučerašnjim vazdušnim napadima na stambene četvrti
  •  Izraelska vojska pucala je juče i danas na posmatračku misiju UN u južnom Libanu
  • Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osuđuje izraelske napade i zahteva zaštitu mirovnih snaga
  • Ministar spoljnih poslova: Iran će preduzeti jače odbrambene akcije ako Izrael uzvrati na napad
  • IDF: Ubili smo Muhameda Abdulaha, jednog od vođa Islamskog džihada
  • Visoki zvaničnik Hezbolaha Vafik Safa preživeo izraelski pokušaj ubistva

Sve o eskalaciji na Bliskom istoku pratite uživo na sajtu “Blica”.

14:36 – Mikati: “Svi ubijeni su bili civili”

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je da su 22 osobe ubijene u sinoćnjim izraelskim vazdušnim napadima u centru Bejruta bili civili.

Govoreći iz Bejruta, Mikati je rekao: “Ovo pitanje je potpuno neprihvatljivo. Gde je čovečanstvo i gde je stvarnost u kojoj živimo?”

Mikati je takođe osudio izraelske snage, koje su već drugi dan pucale na posmatrački punkt UN u južnom Libanu, ranivši dva vojnika, prema izvorima UN.

– To je zločin koji je usmeren na međunarodnu zajednicu. Gađanje snaga bezbednosti Ujedinjenih nacija krši njihovu svetost – rekao je Mikati.

Izraelska vojska nije komentarisala sinoćnje udare.

14:07 – Erdogan u Beogradu pozvao na zaustavljanje rata u Palestini i Libanu

Erdogan iz Beograda: “Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, krajnje je vreme da se zaustave napadi Izraela”

13:35 – U Libanu ubijeno više od sto medicinara od početka sukoba

Više od sto medicinskih radnika i zaposlenih u Hitnoj pomoći ubijeno je u Libanu otkako je pre godinu dana počeo sukob između Izraela i Hezbolaha, saopšteno je danas iz Kancelarije UN za ljudska prava.

– Ukupno je više od sto medicinskih radnika i zaposlenih u Hitnoj pomoći ubijeno širom Libana od oktobra prošle godine – rekla je portparolka Ravina Šamdasani na konferenciji za novinare UN, navodeći brojke koje je prikupila Kancelarija UN za koordinisanje humanitarnih pitanja.

Ona je dodala da je bilo izveštaja i o vazdušnim napadima na druge medicinske centre i o poginulim bolničarima, kao i o napadima na vatrogasce.

Hezbolah se priprema za dugi rat iscrpljivanja u južnom Libanu, nakon što je Izrael “zbrisao” njegovo najviše rukovodstvo, sa novom vojnom komandom koja usmerava raketnu vatru i kopneni sukob, rekla su dva izvora upoznata sa operacijama.

Grupa koju podržava Iran i dalje ima značajne zalihe oružja, uključujući svoje najmoćnije precizne rakete koje tek treba da upotrebi, izjavila su četiri izvora upoznata sa operacijama, uprkos talasima vazdušnih napada za koje Izrael navodi da su ozbiljno iscrpele arsenal Hezbolaha, preneo je Rojters.

Hezbolah

Foto: Bilal Hussein / Tanjug/AP

Hezbolah

12:07 – Španski premijer pozvao međunarodnu zajednicu za obustavi prodaju oružja Izraelu

Španski premijer Pedro Sančez pozvao je danas međunarodnu zajednicu da hitno obustavi prodaju oružje Izraelu, istovremeno osuđujući izraelske napade na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

Sančez je rekao, nakon sastanka s papom Franjom u Vatikanu, da je Španija prestala da prodaje oružje Izraelu u oktobru 2023. godine i pozvao ostatak sveta da učini isto i na taj način spreči dalju eskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka, preneo je Rojters.

11:53 – Izraelska vojska: Istražujemo izveštaj o ranjavanju mirovnjaka na ispostavi UNIFIL-a

Izraelska vojska je saopštila da je primila izveštaje o šteti na ispostavi misije UN u južnom Libanu (UNIFIL) i ranjavanju dvojice mirovnjaka.

“Pre kratkog vremena primljen je izveštaj o oštećenju ispostave UNIFIL-a u oblasti A-Nakura. Prema izveštaju, kao posledica oštećenja isturenog uporišta povređena su dva pripadnika UNIFIL-a”, navodi se u saopštenju izraelske vojske, prenosi “Tajms of Izrael”.

Kako je precizirao, incident se istražuje i njegovi detalji se ispituju.

Rojters je preneo, pozivajući se na izvore u UN, da je izraelska vojska pucala danas ponovo na posmatračku misiju UN u južnom Libanu, kao i da su tom prilikom ranjene dve osobe.

11:06 – Gutereš: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku ozbiljna pretnja globalnoj bezbednosti

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku predstavlja ozbiljnu pretnju globalnoj bezbednosti i mora se učiniti sve da se izbegne sveopšti rat u Libanu, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Laosu, Gutereš je, takođe, osudio izraelske napade u kojima je ranjeno osoblje UN, preneo je Rojters. On je istakao da pripadnici mirovnih snaga moraju biti zaštićeni.

10:44 – Arakči: Iran će preduzeti jače odbrambene akcije ako Izrael uzvrati na napad

Iran neće oklevati da preduzme “jače odbrambene akcije” ako Izrael uzvrati za prošlonedeljni raketni napad Teherana, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči.

Iran je “potpuno spreman da preduzme jače odbrambene akcije, ako bude potrebno, kao odgovor na bilo kakvu dalju agresiju i neće oklevati da to učini”, istakao je Arakči u pismu upućenom drugim ministrima spoljnih poslova, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova objavljenom na platformi X (Tviter), preneo je Rojters.

Arakči je u pismu naveo da je iranski raketni napad na Izrael bio u skladu sa njegovim pravom na samoodbranu prema međunarodnom pravu i da je usledio nakon mnogo uzdržanosti dok je tražio prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Izrael je više puta ponovio da ce odgovoriti na iranski raketni napad izveden 1. oktobra.

10:08 – IDF: u vazdušnom napadu ubijen komandant protivtenkovske raketne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska tvrdi da je u vazdušnom napadu na oblast Meis Edž-Džabal ubijen Gareb Alšudža, komandant protivtenkovske raketne jedinice u okviru Hezbolahovih elitnih snaga Radvan.

IDF je u saopštenju naveo da je Alšudža nadgledao ispaljivanje protivtenkovskih raketa prema oblasti Ramot Naftali na severu Izraela, preneo je “Tajms of Izrael”.

Vazdušni napad na Alšudžu izveden je u oblasti Meis Edž-Džabal, u koordinaciji sa trupama 91. divizije IDF, saopštila je izraelska vojska.

09:51 – Izraelske snage pucale ponovo na posmatračku misiju UN u južnom Libanu

Izraelske snage pucale su danas ponovo na posmatračku misiju UN u južnom Libanu, ranivši dve osobe, tvrdi Rojters.

Prema izvoru iz UN izraelske snage su pucale na osmatračnicu koja pripada mirovnim snagama UNIFIL-a u njihovoj glavnoj bazi u Nakuri u južnom Libanu, ranivši dve osobe, navodi agencija. Izraelske snage su takođe probile perimetar drugog položaja UNIFIL-a na koji su pucali u četvrtak, rekao je izvor.

Juče su izraelske snage napale misiju UN u južnom Libanu, kada su povređena dva člana indonežanske misije, a napad je osudila međunarodna zajednica.

09:34 – Jedna osoba ubijena, još jedna ranjena na severu Izraela u napadu raketom iz Libana

Izraelski medicinska služba Magen David Adom izvestila je danas da je jedna osoba ubijena, a druga ranjena u kibucu na severu Izraela u napadu protivtenkovskim projektilom iz Libana.

Izraelske služba za hitne slučajeve saopštila je da je ubijena osoba 27-godišnji Tajlanđanin koji radi u kibucu Jiron. Jiron se nalazi u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.

09:17 – Stanovnici na severu Izraela upozoreni na moguću infiltraciju terorista

Stanovnici nekoliko naselja na severu Izraela dobili su instrukcije vlasti da ostanu u svojim kućama zbog sumnje na infiltraciju terorista.

Naredbe se odnose na stanovnike Rehanije, Kerem Ben Zimra, Daltona i Kadite, prenosi Tajms of Izrael. Izraelske snage bezbednosti pretražuju područje, a lokalni mediji izveštavaju da do sada nije pronađeno ništa sumnjivo.

08:56 – UN: Operacija mirovne misije UNIFIL-a u Libanu sve više ugrožena

Šef mirovnih misija Ujedinjenih nacija Žan-Pjer Lakroa izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je bezbednost više od 10.400 pripadnika mirovnih snaga u Libanu (UNIFIL) “sve više ugrožena” i da su operacije praktično zaustavljene od kraja septembra, što se poklopilo sa eskalacijom napada Izraela na libansku militantnu grupu Hezbolah.

– Pripadnici mirovne misije bili su zatvoreni u svojim bazama i značajne vremenske periode proveli su u skloništu – rekao je Lakroa, navodeći da je UNIFIL spreman da podrži sve napore za postizanje diplomatskog rešenja sukoba.

UNIFIL je saopštio da su izraelske snage namerno pucale na položaje mirovne misije UN, kada su povređena dva pripadnika mirovnih snaga iz Indonezije. Napade na svoje mirovne snage UNIFIL je okarakterisao kao “teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava”.

08:29 – Turska osudila napade Izraela na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu – UNIFIL

Turska je osudila napade Izraela na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), pozivajući međunarodnu zajednicu da obezbedi da se Izrael pridržava međunarodnog prava.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u četvrtak da ce Ankara nastaviti da podržava slične mirovne inicijative i strukture.

“Napadi Izraela na snage UN, nakon masakra civila u Gazi, na Zapadnoj obali i u Libanu, događaju se jer smatra da njegovi zločini ostaju nekažnjeni”, navodi tursko ministarstvo, preneo je Rojters. Podseća se da tursko osoblje učestvuje u UNIFIL-u.

08:03 – Izraelska vojska saopštila da je oborila dron na jugu Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su jutros da su oborile dron koji je prešao u vazdušni prostor Izraela nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Aškelonu i obližnjim gradovima na jugu Izraela.

Vojska ne navodi odakle je dron došao, a niko do sada nije preuzeo odgovornost za napad, preneo je “Tajms of Izrael”. Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je iranska milicija u Iraku tvrdila da je lansirala dron na grad Eilat na Crvenom moru na jugu Izraela.

07:47 – Izraelska vojska tvrdi da je ubila Muhameda Abdulaha, jednog od vođa Islamskog džihada

Izraelska vojska tvrdi da je juče u vazdušnom udaru na Zapadnu obalu ubila Muhameda Abdulaha, vođu palestinske terorističke grupe Islamski džihad, u izbegličkom kampu Nur Šams.

Abdulah je postavljen za šefa ove proiranske organizacije u oblasti Tulkarem nakon što je njegov prethodnik Muhamad Džaber ubijen u pucnjavi krajem avgusta, saopštila je izraelska vojska.

07:13 – Broj ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut porastao na 22, 117 osoba ranjeno

Broj ubijenih u izraelskom bombardovanju centralnog dela Bejruta porastao je na 22, dok je 117 osoba ranjeno, saopštili su libanski zvaničnici.

Kako navodi Al Džazira, u napadu su pogođene gusto naseljene stambene oblasti u naseljima Ras el-Naba i Al Nuvejri, a požarom su zahvaćene dve stambene zgrade.

06:55 – Rojters: Visoki zvaničnik Hezbolaha Vafik Safa preživeo izraelski pokušaj ubistva

Visoki zvaničnik militantne grupe Hezbolah Vafik Safa preživeo je pokušaj ubistva u Bejrutu, koji su izvele izraelske snage, rekli su izvori za Rojters.

Libanski bezbednosni izvor rekao je u četvrtak za britansku agenciju da je izraelski napad na centralni Bejrut imao za cilj da ubije najmanje jednog visokog zvaničnika Hezbolaha.

U izraelskom bombardovanju centralnog dela Bejruta ubijeno je na 22, dok su 117 osoba ranjeno, saopštili su libanski zvaničnici.

Izraelske snage su ranije sinoć iz vazduha napale dva naselja u libanskoj prestonici, iako nije pogođeno južno predgrađe Dahije, koje je navodno uporište militanata.


Blic

Check Also

Прекинула контакт с разлогом: Анђела Ђуричић први пут открила све о одлуци да се потпуно дистанцира од Гастоза – Мени ТО НИЈЕ НОРМАЛНО

У емисији ”Питања новинара”, водитељка Ана Радуловић је у студију угостила седму силу. Новинар Дарко …