Šifra "637": Detaljno opisano kako je dečak-ubica došao do očevog pištolja (VIDEO)

Dečak-ubica koji je 3. maja prošle godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” na beogradskom Vračaru počinio masakr u kom je ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole, u svom iskazu u postupku protiv njegovih roditelja, detaljno je opisao pripreme za krvoproliće ali i sam stravičan zločin.

U sudnici Specijalnog suda u Beogradu, on je priznao da je kobnog dana u školu krenuo “sa metkom u cevi”.

– Kada sam krenuo od kuće, šaržeri su bili u oba pištolja. “Zbrojevka” je bila repetirana i metak je bio u cevi. Prethodno sam napunio okvire. Imao sam 92 metka u šest okvira i sve sam planirao da ih iskoristim – rekao je Kosta Kecmanović u jezivom priznanju.

Dva pištolja i šest okvira

Maloletni dečak je objasnio i kako je tačno uzeo očevo oružje iz kog je ranije učio da puca u streljani. U porodičnom stanu je 24. aprila lako našao očeve pištolje “ruger” i “zbrojevka”, a dva dana pre zločina pripremio ih je, stavio u svoju sobu i sačekao 3. maj.

– Bio sam sam u kući i tražio sam oružje. Posle pola sata našao sam ga u ormanu u predsoblju, trebala mi je stolica da se popnem. U ormaru je bila jedna kutija, a iza te kutije se nalazio meni dobro poznat ranac koji je otac nosio u streljanu. U tom rancu je bila kutija koja je imala katanac sa trocifrenom šifrom. Otključao sam ga lako, bio je namešten na šifru 634 tako što sam treći broj koji je bio labav zavrteo nekoliko puta na 637. U kutiji sam našao dva pištolja i šest okvira. Druga kutija s municijom nije bila zaključana. Vratio sam sve na svoje mesto, onako kako je bilo. Nedelju dana kasnije, 1. maja, kada sam opet bio sam kod kuće, stavio sam majicu preko kamere u stanu, ponovo sam se popeo na stolicu, uzeo oružje i stavio ga kod sebe u sobu, tačnije u fioku. Tako sam došao do oružja – opisao je dečak.

Dečak je, prema sopstvenom priznanju, znao da je šifra 634, ali je ona, po svemu sudeći, bila promenjena u međuvremenu na 637. Treći broj je sam, kako je rekao, otkrio na pokretnom točkiću. Da li mu je prethodno otac sam rekao šifru ili je Kosta video i zapamtio kad je otac uzimao oružje pre nego što su kretali u streljanu, za sada može samo da se nagađa. Jasno je jedino da je to bila kombinacija koja mu je omogućila da dođe do oružja posle čega je ubio deset osoba.

Otac nije adekvatno držao oružje

Otac je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, kao i da nije adekvatno držao oružje u kući, dok je protiv Miljane Kecmanović podignuta optužnica jer je na čauri koja je pronađena u kabinetu istorije nađen njen DNK.

Postupak u kome će svedočiti dečak, osim njegovih roditelja, vodi se i protiv instruktora u streljani “Partizan praktikal šuting” koji je dečaka naučio da puca. On se tereti za lažno svedočenje.

Vlasnik streljane u kojoj je dečak učio da puca, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na osnovu kog ga je sud oglasio krivim za krivično delo davanje lažnog iskaza i osudio na kaznu kućnog zatvora od šest meseci.

Izvor: Srbija Danas/Republika

Izvor: Srbija Danas

Check Also

(FOTO, VIDEO) Satanizam na delu! Gole časne sestre, seks, masturbacija i krv! Ljudi tražili medicinsku pomoć posle bizarne operske predstave

Skoro 20 posetilaca pozorišta u Štutgartu zahtevalo je medicinsku pomoć zbog teške mučnine nakon što …