EKSKURZIJA DO NOVOG SADA 7.000 DINARA! Cifra za rekreativnu na Zlatiboru je tek NEVEROVATNA! Skoro da nema prijavljene dece, roditelji u ŠOKU


Vesti

Beograd

Skoro i da nema prijavljene dece za ekskurzije i rekreativne nastave zbog visokih cena

Cene đačkih putovanja rastu dva puta godišnje, izazivajući revolt među roditeljima

Pored prevoza, obilaska i ručka, roditelji takođe plaćaju usluge vodiča i dobijaju gratis karte

Ekskurzije, izleti i rekreativne nastave, koje su nekada bile sastavni deo školskog života, danas postaju luksuz. Cene ovih đačkih putovanja rastu dva puta godišnje,što među roditeljima izaziva revolt jer mnogi zbog toga ne mogu decu da pošalju na đačko putovanje.

.Foto: Shutterstock / Ringier

.

Izlet do Novog Sada 7.000

Blic preporučuje

Roditelji đaka trećeg razreda jedne osnovne škole na Karaburmi koji su dobili ponudu za putovanje od prestonice do Novog Sada koje košta ni manje ni više nego 6.950 dinara.

Iako je u ponudi navedeno šta je obuhvata ova cena, zaista mi je nerealno da jedan dan do Novog Sada sa obilaskom Sremskih Karlovaca košta toliko – rekao je otac.

Ilustracija

Foto: Goran Srdanov / Ringier

Ilustracija

U programu putovanja koji je dostavio reakciji stoji da je putovanje planirano za 16. oktobar gde će đaci ići u razgledanje Krušedola, Petrovaradina, Muzeja Grada Novog Sada, a onda će obilaziti i znamenitosti Sremskih Karlovaca.

Šta je uključeno u cenu

– Aranžman ekskurzije obuhvata: prevoz visokopodnim turističkim autobusima, osiguranje, ulaznice po programu putovanja Muzej Grada Novog Sada, kompleks u Sremskim Karlovcima (Bogoslovija, gimnazija i Patrijaršijski dvor) – navodi se u programu, i dodaje da će đaci imati organizovan ručak gde će im biti poslužena supa ili čorba, pileća bečka, prilog, hleb, sezonska salata, kolač.

Roditelji takođe plaćaju usluge licenciranog vodiča po autobusu, a dobijaju jednog gratis učenika na 15 plativih po odeljenju kao i četiri gratisa za nastavnike.

Nadoknada za nastavnika po danu po učeniku u neto iznosu je od 1.200 dinara, bruto iznos 1.852 po odluci Saveta roditelja… Aranžman je rađen na bazi autobuskog prevoza sa minimum 40 plativih učenika. Ukupna cena aranžmana 6.950 dinara u četiri mesečne rate – navodi.

Ilustracija

Foto: A.Stanković / RAS Srbija

Ilustracija

Imajući u vidu i da cena ulaznica za Muzej Grada Novog Sada iznosi 300 dinara za pojedinca, za grupne poste je jeftinija, i iznosi 200 dinara. Iako je u programu putovanja navedena i cena ulaznica za Karlovačku Bogosloviju, prema našim saznanjima, ulaz je besplatan.

Na šta se još žale roditelji

Druga žalba roditelja na cenu đačkih putovanja pojavila se na društvenoj mreži X gde je otac napisao da zbog iznosa rekreativne nastave nijedno dete se nije prijavilo.

Deca četvrti razred. Zlatibor šest noćenja, nastava u prirodi, 45.000. Nema prijavljenih. Jednodnevni izlet za Topolu i Oplenac 7.000. I to im slabo ide – napisao je otac.

Ovo je pokrenuo lavinu komentara:

Ludilo mozga. Mi smo noćenje u hotelu u Pragu sa doručkom plaćali 79 evra, za nas troje! 45.000din plate pet dana smeštaja na moru realno – piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

– U Šestoj gimnaziji šest noćenja u Grčkoj, 42.000. 55.000 dinara cela porodica bila na Zlatiboru.

Seničić: Ekskurzije poskupljuju dva puta godišnje

Aleksandar Seničić, direktor Jute, rekao je nedavno da ekskurzije poskupljuju dva puta godišnje – na proleće i na jesen.

Aleksandar Seničić

Foto: TV Prva / screenshot

Aleksandar Seničić

Kod izleta najveći trošak predstavljaju cene autobusa, dok se i cene goriva menjaju na nedeljnom nivou. Po pravilniku agencije iznajmljuju autobuse do pet godina starosti što košta oko 1,5 evra po kilometru. Ukoliko deca imaju i ručak treba dodati i to da se računa obrok i za vozača i za nastavnike. Takođe i parking. Cene u restoranima su podignute u odnosu na prošlu godinu i dečiji obrok ne možete da nađete ispod 1.000 dinara – rekao je on za Kurir.

Kako kaže, u cenu ulazi veliki broj gratis karata, nadoknade za vodiče, profesore. Generalno na cene ne možemo da utičemo.

Roditelji su u zabludi ako misle da agencije najviše zarađuju. Zarada na ovim putovanjima nije više od deset odsto. Roditelji nisu u obavezi da prihvate ponudu – kazao je tada Seničić.

(Kurir)


Blic

Check Also

(FOTO, VIDEO) Satanizam na delu! Gole časne sestre, seks, masturbacija i krv! Ljudi tražili medicinsku pomoć posle bizarne operske predstave

Skoro 20 posetilaca pozorišta u Štutgartu zahtevalo je medicinsku pomoć zbog teške mučnine nakon što …