Uragan Milton nije sam?! Iznad Atlantika se još nešto SPREMA – meteorolozi U PANICI "Majka priroda je nepredvidiva" (FOTO/VIDEO)

Uragan Lesli je unapređen u kategoriju jedan u sredu uveče nakon što je dobio snagu u istočnom i severoistočnom delu Kariba.

U međuvremenu, netropska oblast sistema niskog pritiska uskoro bi mogla biti nazvana Nadine ako proizvede dovoljnu brzinu vetra. Njih dvoje dolaze pošto je uragan Milton počeo da duva na Floridi i nedelju dana nakon što je Helena napustila svoju rutu razaranja u Severnoj Karolini.

Ne očekuje se da će oluja Lesli i Nadine pogoditi kopno SAD. Nadine bi bila 14. oluja u sezoni uragana 2024. godine. NHC pomno prati potencijalnu tropsku oluju Invest 93L, koja je donela kišu i vetrove u ovu oblast, i uragan Lesli koji se kreće ka Evropi.

– Od ta tri, Milton je daleko najopasniji i biće najopasniji – rekao je Tom Kajns, stariji meteorolog Accuweathera.

Invest 93L je netropska oblast niskog pritiska koja se nalazi oko 650 milja od istočne obale Floride sa stazom od severoistoka do istoka. Centar za prognoze FOX-a je saopštio da su pljuskovi na obali Floride koje proizvodi Invest 93L oblast za posmatranje.

uragani
uragani / Izvor: Zoom earth/printscreen

– Kako se kreće ka severu i severoistoku, verovatno neće dobiti na snazi, ali posmatramo njegovu blizinu jugoistočnoj obali – objasnili su meteorolozi.

Kajns je rekao da će vetar i pritisak sistema morati da se dramatično promene da bi uticali na države duž istočne obale.

– Ne želim da kažem da je šansa nula procenata, ali zato što, znate, majka priroda, ona ima načina da nam baci krivulje. Nepredvidiva je – rekao je Kajns. 

uragani Milton i Lesli
uragani Milton i Lesli / Izvor: Zoom earth/printscreen

Invest 93L bi danas mogao da se razvije u tropsku oluju Nadine i putuje samo 15 milja na sat dok se udaljava od Floride.

Lesli je trenutno 1.015 milja istočno-severoistočno od Severnih Zavetrinskih ostrva sa maksimalnom trajnom brzinom vetra od 85 milja na sat dok se kreće 10 milja na sat ka severozapadu.

Neko dodatno jačanje je verovatno danas i večeras, praćeno slabljenjem početkom sledeće nedelje – navodi NHC u saopštenju.

Iako je Kajns primetio da Nadine i Lesli nisu opasni faktori, Milton je opasno pogodio Floridu.

Oluja stvara vetrove brzine do 155 milja na sat i trenutno je usredsređena 250 milja jugozapadno od Tampe, krećući se severoistočno brzinom od 16 mph.

Uragan Milton
Uragan Milton / Izvor: Youtube Printscreen/ABC News

Stručnjaci su predvideli da bi Milton mogao da preplavi Floridu sa 15 stopa olujnog talasa, vetrom od 155 milja na sat i do 18 inča kiše.

– Milton ima potencijal da bude jedan od najrazornijih uragana zabeleženih na Floridi – saopštio je NHC u sredu.

Predstojeća oluja pokrenula je najveći napor evakuacije od kada je uragan Irma pogodio državu 2017. godine, a 5,5 miliona ljudi je pozvano da napusti zapadnu obalu Floride što je pre moguće.

Uragan Milton dolazi u trenutku kada se stanovnici Floride još oporavljaju od razornih efekata uragana Helene, koji je stigao na obalu Meksičkog zaliva kod Floride pre nego što se preselio na sever, uzrokujući veliku štetu širom jugoistočnih delova SAD.

Helen je ubila najmanje 225 ljudi, od kojih je 19 bilo na Floridi. Stotine žrtava se i dalje vode kao nestale.

– Nažalost, neke od žrtava Helene su na putu ove oluje – rekao je guverner Ron DeSantis tokom konferencije za novinare u ponedeljak.

– Mnogi vlasnici kuća su u režimu oporavka – rekao je prethodno klimatolog sa Floride Dejvid Zirden.

– Verovatno nisu imali vremena ili resursa da se pripreme za ovo onoliko koliko bi inače imali – dodao je on.

Ovo bi moglo da poveća štetu od ove nadolazeće oluje, posebno pošto se ostaci Helene prenesu kroz olujni talas Miltona, rekao je Zirden. Više od 12.000 kubnih jardi otpada uklonjeno je u oblastima Floride pogođenim Helenom za manje od dva dana, rekli su zvaničnici.

Srbija danas/Daily mail

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Film “Munje” gledali smo sto puta, ali ovo je malo ko primetio: Od sada posebno obratite pažnju na ove scene

Foto: Printscreen/youtube/Predrag Jovanovic Ono što bi većini gledalaca uglavnom promaklo, nekom filmofilu bi definitivno zapalo …