Izraelski vojnici napali mirovne snage? Ima ranjenih, oglasio se italijanski ministar odbrane: "Očigledno je kršenje međunarodnog prava!"

Prema izveštajima, dva pripadnika mirovnih snaga su povređena kada je izraelski tenk pucao na stražarnicu u glavnom štabu snaga UNIFIL-a u. Pogođen je toranj, koji se potom urušio.

Incidenti bez žrtava, ali sa teškim posledicama

U druga dva incidenta, nije bilo žrtava, naveo je izvor iz UN-a. „Svaki nameran napad na mirovne snage predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, navodi se u saopštenju UNIFIL-a, dodajući da su u toku razgovori s izraelskom vojskom o ovim incidentima.

Intenziviranje izraelske ofanzive u Libanu

Izraelska vojska nije odmah komentarisala ove događaje, ali se zna da Izrael vodi sve veću kopnenu ofanzivu u Libanu protiv Hezbolaha, kojeg podržava Iran. Mirovne snage UNIFIL-a su osnovane 1978. godine i dodatno proširene nakon rata 2006. godine između Izraela i Hezbolaha.

Među najvećim doprinosima snaga UNIFIL-a su Francuska, Italija, Indonezija, Malezija i Gana. Italijanski ministar odbrane oštro je osudio napade na mirovne snage, navodeći da je pucanje na mirovne trupe „potpuno neprihvatljivo” i da predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava.

Eskalacija sukoba

Od 1. oktobra 2024. godine, situacija u južnom Libanu se dodatno pogoršala kada je Izrael pokrenuo invaziju. Ovaj sukob je rezultat serije napada na Hezbolah tokom septembra, uključujući i ubistvo njihovog vođe Hasana Nasralaha u izraelskom vazdušnom udaru 27. septembra. Ovaj udarac je značajno oslabio vođstvo Hezbolaha, što je dovelo do intenziviranja vojne akcije s izraelske strane, poznate kao „Operacija Severna Strela“​.

Hezbolah je uzvratio raketnim napadima na sever Izraela, uz obećanje da će pritisnuti Izrael na dva fronta kako bi se odgovorilo na eskalaciju sukoba. Ove vojne razmene su rezultirale velikim brojem žrtava na obe strane, a do sada je više od 560 ljudi izgubilo život u Libanu, uključujući civile, dok je u Izraelu poginulo 52 ljudi​. Pored toga, Iran je izveo veliki vazdušni napad na Izrael 1. oktobra, ispalivši 200 balističkih raketa u dva talasa. Ovaj napad označava najznačajniji direktni napad Irana na Izrael, uz objašnjenje da je to bila akcija “samoobrane” zbog prethodnih ubistava lidera Hezbolaha i Hamasa​.

Ovaj sukob može imati dugoročne posledice ne samo za Izrael i Liban, već i za ceo region, sa mogućnošću širenja sukoba na još zemalja.

Srbija Danas/Index.hr

Izvor: Srbija Danas

Check Also

NOVI PASOŠKI SISTEM NA AERODROMU “NIKOLA TESLA” OD 1. NOVEMBRA Kreću sa radom automatski čitači, a od naredne godine sledi još jedna novina

Vesti Beograd Od 1. novembra kreću sa radom automatski čitači pasoša na beogradskom aerodromu Na …