Amerika udarila packu Bošnjacima "Tvrde da im je glavni prioritet budućnost BiH a upuštaju u antidejtonsko ponašanje!"

Nakon oštrih kritika američke Ambasade na račun Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, zbog blokade Doma naroda PS BiH, iz ove stranke su odgovorili Ambasadi, a danas se ponovo oglasilo ovo diplomatsko predstavništvo porukom da je njihova prva reakcija bila jasna – razočaranje SAD u celi Klub Bošnjaka, koji predvodi SDA.

“Izričito smo spomenuli SDA jer je SDA, kako sami rado podsećaju svakoga, najveća bošnjačka stranka u BiH, i jer je jedan od njenih delegata u Domu naroda predsedavajući bošnjačkog Kluba u tom telu”, naveli su iz Ambasade SAD, uz preciziranje da se kritika odnosila na delegate Kluba Bošnjaka iz svih stranaka, SDA, DF, SBiH i NiP, koji su se, kako ističu, poneli neodgovorno.

Antidejtonsko ponašanje i zakonodavni rad

“Da budemo savršeno jasni, njihovo ponašanje – blokada institucija na nivou BiH – je antidejtonsko. SAD su na to ukazivale i u prošlosti kada su se drugi ponašali slično. Bošnjački klub u Domu naroda ne može se provući sa antidejtonskim ponašanjem zbog etničke pripadnosti svojih članova”, stoji u objavi američke Ambasade.

Ukazuju da reagovanje SDA “otvara vrata neugodnoj ideji da bi zakon koji je predložio SDS mogao postati zakon ako ga usvoji Dom naroda”.

Zakon koji predlaže SDS nema podršku

“SDA i njeni saveznici u bošnjačkom klubu znaju da to nije istina. Zakon koji usvoji Dom naroda mora naknadno usvojiti i Predstavnički dom PS BiH. Ne postoji većina u PD PS BiH za zakon koji predlaže SDS, a kamoli potrebna većina među delegatima iz FBiH koja je takođe potrebna za njegovo usvajanje. Opet, članovi bošnjačkog Kluba u Domu naroda to znaju. Iskreno, sumnjamo da je i SDS sve to znala kada je predlagala zakon, ali je nastavila jer je želela da skupi političke poene kod svojih birača. Sam akt je, otvoreno rečeno, bio mrtav već u startu”, naveli su iz Ambasade SAD.

Pretnje i politička dinamika

Postavlja se, kažu, pitanje od čega se zapravo brani Klub Bošnjaka, ako nema izgleda da SDS-ov predlog ikada postane zakon.

“Svakako ne od antidržavnih političkih snaga kojih se SDA, kako tvrdi, boji jer u ovom slučaju te snage nemaju moć da usvoje zakon. Smešna je tvrdnja SDA da je preopasno uopšte raspravljati o ovom zakonu. Zakonodavna tela u demokratijama širom sveta čitavo vreme raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih. Јasno je šta SDA radi. SDA i članovi Kluba Bošnjaka odlučili su se na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke poene lažno se predstavljajući kao branioci BiH i njenih institucija na nivou BiH od, u ovom slučaju, fantomske pretnje”, poručuju iz američke Ambasade.

Sprečavanje zakonodavnog rada

Cena, kako navode, ciničnog trika Kluba Bošnjaka je sprečavanje redovnog zakonodavnog rada u trenutku kada BiH ima obiman program zakonodavnih reformi povezanih s EU koje mora usvojiti.

“To je već dovoljno loše, ali nije najgore. Ova grupa je odlučila da se predstavlja kao branilac BiH i njenih institucija dok im nanosi štetu, što je vratolomija koja upravo osnažuje snage usmerene protiv BiH. Nismo iznenađeni kada se stranke i političari koji žele da razgrade BiH uključe u aktivnosti koje podrivaju institucije BiH, ali je šokantno i žalosno kada se stranka i političari koji tvrde da im je glavni prioritet da osiguraju budućnost BiH upuštaju u antidejtonsko ponašanje”, stoji u reagovanju Ambasade SAD u Sarajevu.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Kamilini unuci za kralja Čarlsa imaju poseban nadimak: "Od malena je bio uz njih", o njihovom odnosu priča cela monarhija

Nakon skandala oko njihove ljubavne afere, kralj Čarls i kraljica Kamila venčali su se 2005. …