Ovo će biti najvažniji sastanak u istoriji! Pet glavnih svetskih sila sedaju za sto

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov, izjavio je danas da će uskoro biti održan sastanak predstavnika pet nuklearnih zemalja.

Sastanak u narednim nedeljama

Rjabkov je napomenuo da bi sastanak trebalo da se održi u Njujorku u narednih nekoliko nedelja, prenele su Ria novosti.

Podrška Kini i očekivanja od Zapada

“Želimo uspeh NR Kini u teškim vremenima, ali oni mogu da računaju na našu podršku i nadamo se da će tri zapadna učesnika biti bar malo konstruktivniji”, rekao je Rjabkov.

Nuklearna petorka

Nuklearna petorka je neformalno udruženje država koje poseduju nuklearno oružje, u koje spada Rusija, Kina, Velika Britanija, SAD i Francuska.

Uloga Rusije i Kine

Između 2023. i 2024. godine, Rusija je igrala ulogu koordinatora, nakon čega je ta funkcija preneta na Kinu.

Broj nuklearnih bojevih glava i doktrine

Rusija

Rusija ima oko 6.375 nuklearnih bojevih glava, od čega je oko 1.590 raspoređeno i spremno za upotrebu. Doktrina Rusije podrazumeva mogućnost korišćenja nuklearnog oružja kao odgovora na konvencionalne pretnje, uz mogućnost “nuklearnog odvraćanja” koje se koristi kao sredstvo za očuvanje nacionalne bezbednosti.

Sjedinjene Američke Države

SAD poseduju oko 5.800 nuklearnih bojevih glava, od čega je oko 1.750 raspoređeno. Njihova doktrina “odvraćanja” naglašava upotrebu nuklearnog oružja samo u slučaju ekstremnih pretnji, kao što su napadi na američku teritoriju ili američke saveznike.

Kina

Kina ima približno 3.200 nuklearnih bojevih glava, ali se veruje da su samo neki od njih raspoređeni. Kineska doktrina se oslanja na politiku “minimalnog odvraćanja”, što znači da će koristiti nuklearno oružje samo kao poslednju opciju.

Francuska

Francuska ima oko 290 nuklearnih bojevih glava, od kojih su mnoge raspoređene. Njihova doktrina koristi nuklearno oružje kao sredstvo “odvraćanja” i naglašava “strategiju prvog udara” samo u ekstremnim slučajevima, kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost.

Velika Britanija

Velika Britanija ima oko 225 nuklearnih bojevih glava, od kojih su 120 raspoređene. Njihova doktrina se fokusira na “nuklearno odvraćanje” kao ključnu strategiju, naglašavajući da će se nuklearno oružje koristiti samo kao odgovor na ozbiljne pretnje.

Pokušaj da se smanje tenzije

S obzirom na trenutne geopolitičke napetosti, sastanak pet nuklearnih sila predstavlja važnu priliku za razgovor o globalnoj sigurnosti i potencijalnim merama za smanjenje tenzija. Tenzije su naročito porasle zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom Istoku gde se više puta kao opcija, i to od strane zvaničnika, pominjalo nuklearno oružje.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

RAZVELA SE OD GAVRIĆA, OTIŠLA U AMERIKU, SAD NAPRAVILA OVAJ KORAK! Pevačica se vratila u Srbiju i na estradu, a poverenje ukazala ovom muškarcu

Bivša žena Mirka Gavrića Dragana Gaga Rakčević dovela je liniju do savršenstva, pa je rešila da …