Danas slavimo Svetog Kalistrata: Malo ko zna zašto je današnji dan poseban, obavezno idite u CRKVU i pomolite se ovom čudotvorcu

Kalistar je bio vojnik u Kartagini koji je mučen i ubijen od svojih ratnih saboraca zbog svoje hrišćanske vere. Njegov predak, Neokor, bio je svedok Hristovog raspeća u Jerusalimu i, nakon što se vratio u Kartaginu, preveo je celu svoju porodicu u hrišćanstvo. Kalistar je odrastao u tom duhu.

Nažalost, postao je vojnik u Vizantiji za vreme cara Dioklecijana, kada je započet najmasovniji progon hrišćana. Tokom jedne tajne molitve, kolege oficiri su ga prijavili komandantu. Njegov narednik Persentin je, otkrivši da je Kalistar hrišćanin, naredio da ga prebiju i bace u more.

Međutim, Kalistar se sutradan vratio živ, hodajući po vodi, što je navelo 49 vojnika da poveruju u moć hrišćanskog Boga. Besan, komandant ih je sve bacio u tamnicu, a kako nijedan nije hteo da se odrekne vere, svi su na kraju poginuli. Legenda kaže da je tada čitav kraj pogodio zemljotres, što je dovelo do masovnog prihvatanja hrišćanstva.

Sveti Kalistrat postradao je 304. godine zajedno sa 49 vojnika, a u Crkvi im se drži zajednički pomen kao mučenicima zbog vere u Hrista. Sveti Kalistrat je slava malog broja porodica, a između dva svetska rata, njegovi svečari su se mogli naći u Beogradu.

Mnogi vernici svedoče o čudima koja su se desila posle molitve ovom svetitelju, što ukazuje da je moguće da je ova slava uzeta kao zavet ili kao zahvalnost za izbavljanje od nesreće ili teške bolesti.

Zato, danas je važno otići u crkvu i pomoliti se Svetom Kalistratu, posebno ukoliko imate u porodici ili poznajete nekog ko je teško bolestan, moleći za njihovo zdravlje i dug život

Izvor: Srbija Danas

Check Also

"PALA" TROJICA DILERA U ČAČKU: Policija im pretresom pronašla LABORATORIJU marihuane i više od 50 kilograma droge! (FOTO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Čačku, uhapsili …