HLADNI FRONT JURI KA NAMA KROZ BEČKA VRATA U Srbiju stiže drastično zahlađenje, temperatura naglo PADA, a prvi SNEG pašće pre nego što smo mislili


Vesti

Beograd

Vremenska prognoza: Hladni front stiže u Srbiju kroz bečka vrata, stiže drastičan pad temperature, a evo kad će prvi sneg

Miholjsko leto imaćemo do petka, kada se već očekuje postepeni pad temperature i padavine

Od nedelje prodor hladnog arktičkog vazduha kroz bečka vrata spušta temperature na prosečne za ovo doba godine

Danas će biti najtopliji dan ove sedmice, ali i do kraja cele godine sa temperaturom do 30 stepeni, a već u petak uslediće promena koja snižava temperaturu za oko 10 stepeni.

SnegFoto: Nenad Mihajlović / Ringier

Sneg

Arktički hladan vazduh prekida Miholjsko leto

Blic preporučuje

Meteorolog Ivan Ristić kaže za „Blic“ da će uz temperaturu između 15 i 20 stepeni u petak biti padavina, u subotu neće padati kiša ali će svežije vreme obeležiti vikend. Pojedini modeli najavljuju još jedan hladni front u nedelju popodne i prodor hladnog vazduha kroz bečka vrata, jedino ECMWF operativni model to ne vidi, daje toplije vreme i Miholjsko leto i 25 stepeni. Mislim da će ipak biti maksimalno oko 20 stepeni – kaže Ivan Ristić.

Smena sunca i oblaka

Jutra će biti sveža, u toku dana vreme će biti stabilno, ali ne treba očekivati u potpunosti vedro vreme.

Pojedini modeli predviđaju nastavak Miholjskog leta

Foto: Facebok/Ivan Ristić / screenshot

Pojedini modeli predviđaju nastavak Miholjskog leta

-Sledeće nedelje ćemo imati smenu sunca i oblaka, međutim, sve ukazuje da će biti još promena i ima vremena za konkretne zaključke za sledeću nedelju. U svakom slučaju, očekujem prodor hladnijeg vazduha kroz bečka vrata. Detaljnije će biti jasnije za koji dan, ali sam za hladniju varijantu – kaže Ristić.

Prosečne temperature za oktobar i anticikloni

Kako je ranije rekao za „Blic“, drugu polovinu oktobra obeležiće temperature oko i malo iznad proseka, a višegodišnji prosek ili normala temperature vazduha za Beograd u oktobru je:

  • prva dekada minimalna temperatura 9-12 stepeni, maksimalna temperatura 19-22 stepeni
  • druga dekada minimalna temperatura 7-10 stepeni, maksimalna temperatura 16-22 stepeni
  • treća dekada minimalna temperatura 5-9 stepeni, maksimalna temperatura 14-18 stepeni
Vreme će u drugoj polovini oktobra biti pravo jesenje

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Vreme će u drugoj polovini oktobra biti pravo jesenje

-Na vreme od oktobra do kraja februara uticaće sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona. Između njih se otvara prostor za povremene prodore hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola koji će donositi pad temperature i padavine, a kako vreme bude odmicalo kišu će zameniti sneg – najavio je Ristić u vremenskoj prognozi za jesen/zimu koju je uradio zajedno sa profesorom dr Aleksandrom Valjarevićem.

Povremeni prodori hladnog artičkog vazduha

Ristić navodi da prema ECMWF srednjoročnom modelu postoji evidentna orjentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu kog će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha.

– U drugoj polovini oktobra i prvoj polovini novembra ulazimo u hladniji period. Jutarnje temperature će se kretati od 5 do 10 stepeni, a maksimalne će biti između 10 i 15 stepeni. U pojedinim danima biće maglovito pogotovo u kotlinama i rečnim dolinama, gde se magla može zadržati veći deo prepodneva. Takođe, u pojedinim danima biće i kiše, a na planinama se očekuje po neka pahulja – zaključuje Ristić.


Blic

Check Also

Najpoznatiji glumac iz Sopota redovno silovao ćerku od pete godine: Njegova ćerka iznela sve na videlo "Neću više da ćutim"

Slavni glumac Klaus Kinski, najpoznatiji po ulogama u filmovima Vernera Hercoga možda jeste tokom života …