NA STOLU JOŠ JEDNA PROMENA ZA PUTOVANJE U EU! Evropska komisija objavila detalje, evo kako će uticati na GRAĐANE SRBIJE


Vesti

Svet

Na stolu još jedna promena za putovanje u EU – digitalizacija pasoša i ličnih karti

Nova aplikacija ‘EU Digital Travel’ će omogućiti putnicima da kreiraju i čuvaju digitalne putne dokumente na mobilnim uređajima

Digitalni dokumenti će se koristiti za prethodnu graničnu kontrolu i prijavu boravka u državi članici

Evropska komisija (EK) usvojila je u utorak dva predloga za digitalizaciju pasoša i ličnih karata za pojedince koji putuju u i iz Šengenske zone.

.Foto: Shutterstock / Ringier

.

“Prilikom prelaska spoljnjih granica EU potrebne su sistematske provere za sve, kako za građane EU, tako i za državljane zemalja koje nisu članice EU i trenutno te provere vrše fizička lica na graničnim prelazima. S obzirom na to da ima skoro 600 miliona prelazaka zabeleženih samo u 2023. godini, postoji potreba za ubrzanjem graničnih kontrola i olakšavanjem putovanja, uz istovremeno održavanje visokog nivoa sigurnosti i provere svakog putnika”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Blic preporučuje

EK je predložila zajednički okvir za korišćenje digitalnih putnih dokumenata i novu aplikaciju “EU Digital Travel” koja će putnicima omogućiti da kreiraju i čuvaju svoje digitalne putne dokumente na mobilnim telefonima, tabletima ili laptopovima.

“Nova pravila će olakšati i učiniti sigurnijim putovanje u i unutar Šengenske zone”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Podsetimo, od 10. novembra građani Srbije, ali i još 60 zemalja, pre ulaska u Evropsku uniju moraće da imaju posebnu prijavu, a od sledeće godine i sertifikat (dozvolu) za ulazak u EU.

Usluga digitalnih pasoša biće dobrovoljna i besplatna za putnike, rekla je Komisija, a mogla bi da stupi na snagu do 2030.

Šta bi značila odluka o digitalizaciji ličnih dokumenata?

Kako bi se ubrzale granične kontrole i obezbedilo jednostavnije i bezbednije putovanje, EK je predložila digitalizaciju pasoša i ličnih karata za sve osobe koje ulaze u područje Šengena ili ga napuštaju.

Građani EU i državljani trećih zemalja podležu sistematskim ličnim kontrolama pri prelasku spoljnih granica EU. Kako bi se ubrzale granične kontrole i obezbedilo jednostavnije i bezbednije putovanje, Evropska komisija je predložila digitalizaciju pasoša i ličnih karti za sve osobe koje ulaze u područje Šengena ili ga napuštaju.

Konkretno, Komisija je, kako piše na njenim stranicama, predložila zajednički okvir za upotrebu digitalnih putnih akreditiva i novu aplikaciju EU za digitalna putovanja kako bi putnici mogli da kreiraju i pohranjuju svoje digitalne putne akreditive.

Evropska unija pojašnjava da su digitalni putni akreditivi digitalna verzija podataka pohranjenih u pasošima i ličnim kartama. Uključuju informacije sadržane u čipu pasoša ili lične karte, uključujući prikaz lica nosioca, ali ne i njihove otiske prstiju.

Digitalna putna isprava može da se uskladišti na mobilnom telefonu i, kad bude dostupna, u aplikaciji “EU Digital Travel”. Putnici će moći besplatno da zatraže ili upotrebljavaju tu digitalnu verziju svojih dokumenata.

Komisija smatra da će ovaj sistem značajno povećati bezbednost. Naime, prevaranti će teže moći da koriste lažne isprave ili neotkriveno prolaziti kroz šengenske granice. Takođe će se poboljšati delotvornost graničnih kontrola; zahvaljujući prethodnim proverama koje omogućuju digitalne putne akreditive, granična tela moći će da se fokusiraju na suzbijanje krijumčarenja migranata i otkrivanje prekograničnih kriminalaca.

Dodatno, putnici će imati mogućnost unapred da predaju svoje digitalne pasoše ili lične karte radi bržih graničnih kontrola, čime će se smanjiti administrativno opterećenje za građane EU. Države članice moći će svojim građanima da omoguće korištenje digitalnih ličnih karata i za druge oblike registracije i identifikacije.

I državljanima Srbije će biti dostupna aplikacija

Aplikacija “EU Digital Travel” biće dostupna svim građanima EU i državljanima trećih zemalja sa biometrijskim pasošem, piše Hina.

Građani sa pasošima neke od članica EU, kao i trećih zemalja, moći će da pošalju svoj digitalni pasoš ili ličnu kartu unapred, pre putovanja, radi prethodne granične kontrole kada putuje u Evropsku uniju ili iz nje, što bi trebalo znatno da ubrza postupke provere na granicama.

Granica Nemačke i Poljske

Foto: Filip Singer / EPA;

Granica Nemačke i Poljske

Putnici će zahvaljujući aplikaciji moći da izrade digitalne putne akreditive i unapred dostave svoje planove putovanja i dokumente graničnim telima. Aplikacija će zahtevati pristanak korisnika pre obrade ličnih podataka.

Digitalni dokumenti moći će da se koriste za prijavu boravka u nekoj drugoj državi članici.

Granična tela pohađaće i osposobljavanje o bezbednosti podataka i pravilima o zaštiti podataka pre nego što im se dopusti pristup podacima.

Sada je na Veću EU i Evropskom parlamentu da postignu dogovor o predlozima. Nakon donošenja razviće se aplikacija EU-a za digitalna putovanja i potrebni tehnički standardi.

(Tanjug, Hina)


Blic

Check Also

Бренина и Бобина вила у Мајамију на удару језивог урагана: Некретнина вредна скоро милион евра – ово су сви детаљи

Ураган Милтон је снажно погодио Флориду, остављајући за собом разарања која су захватила многа насеља, …