URAGAN MILTON POČEO SVOJ "SMRTONOSNI MARŠ": Ljudi bez HRANE i VODE za piće, proglašeno VANREDNO stanje – Vlasti upozorile da nema više vremena za evakuaciju (FOTO/VIDEO)

Uragan Milton, koji je nedavno dostigao kategoriju 5, stigao je u određene delove Floride, sudeći po postovima na društvenim mrežama. Ovaj snažni uragan, koji se formirao u Meksičkom zalivu, počinje da zahvata obalu Floride, a meteorolozi predviđaju da će doneti ekstremne vremenske uslove, uključujući jake vetrove i obilne padavine.

Atlantski uragani obično započinju kao skup grmljavinskih oblaka nad afričkim kontinentom. Odande, jaki vetrovi pomeraju ovu “tropsku talas” prema zapadu, preko tropskog Atlantskog okeana. U ovim uslovima, uz pravu atmosferu, može se razviti u tropsku oluju ili uragan.

Naučnici koriste razne alate za praćenje i prognozu uragana – od podataka sa satelita do avionskih letova koji im omogućavaju da uđu u sam uragan dok se razvija.

Nacionalni centar za uragane saopštio da će biti izuzetno opasan kada njen centar dođe na kopno, a najugroženiji će biti region Tampa Bej, gde živi oko 3,3 miliona ljudi.

Vlasti su izdale hitna upozorenja za evakuaciju, naglašavajući da je vreme za pripremu gotovo isteklo. Mnogi gradovi na obali, posebno oni najbliži epicentru uragana, već su započeli evakuaciju stanovništva i otvorili skloništa za one koji ne mogu da se sklone na sigurno.

– Ovo je moja peta godina u centralnoj Floridi i ovo je jedini uragan koji me uplašio – kaže Džej, koji je poreklom sa Ostrva Man, za BBC.

Kaže da je njegov fakultet, koji se nalazi u Lakelendu na Floridi, studentima ponudio opciju da se skriju u jednoj od sigurnih zgrada na kampusu ili da pronađu drugo mesto za boravak.

Džej i njegova devojka odlučili su da odvezu do Davenport-a, 25 milja (40 km) udaljenog, gde će boraviti u stanu svog prijatelja.

– Predzeli smo sve mere predostrožnosti koje sam mogao smisliti u vezi sa hranom, vodom, sveća i punjača, ali nikada ne znaš šta će te pogoditi – kaže.

Zalihe se brzo smanjuju. Lokalni Walmart, kaže, bio je potpuno bez vode do nedelje.

On i njegovi prijatelji takođe su napisali svoja imena i datume rođenja na beležnici koju su postavili na višem mestu, kako bi ih vlasti mogle identifikovati u slučaju da se nešto dogodi.

– Ovo je jedini uragan koji smo shvatili veoma ozbiljno – dodaje.

Meteorološke stanice prate putanju uragana, a očekuje se da će najjači udari vetra pogoditi obalu tokom noći. Građani se pozivaju da obezbede svoju imovinu, sklone se u sigurna područja i prate uputstva lokalnih vlasti.

Država Florida je proglasila vanredno stanje kako bi se olakšala mobilizacija resursa i pomoći u hitnim situacijama. Guverner je apelovao na sve građane da ozbiljno shvate upozorenja i da se pripreme za moguće posledice. U ovom trenutku, ključno je da se svi drže informacija iz zvaničnih izvora i da se ne oslanjaju na nepotvrđene vesti.

Pored štete od vetra, moguće su i poplave, posebno u nižim predelima. Stanovnici su savetovani da pripreme osnovne potrepštine, kao što su voda, hrana, lekovi i baterijske lampe, kako bi se nosili sa potencijalnim prekidima u snabdevanju.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

"Драги Боже, чувај ми Станију" Прво оглашавање Асмина Дурџића након што је стравични ураган погодио Флориду – старлета напустила свој дом у Америци

У урагану Милтон који је ноћас погодио Флориду погинуле су најмање две особе у округу …