Madrid apeluje na London da prihvati sporazum o Gibraltaru


Vesti

Svet

Španija apeluje na Britaniju da potpiše sporazum o Gibraltaru pre 10. novembra

Španija pozvala Britaniju da potpiše sporazum o Gibraltaru pre 10. novembra

Sporazum podržava slobodu kretanja za stanovnike Gibraltara

Španija je pozvala Britaniju da potpiše sporazum o Gibraltaru prije 10. novembra, kada stupaju na snagu nova pravila za ulazak u EU, izjavio je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares.

YT_spanski_vojni_brodovi_gibraltar_vesti_blic_safe_VF_SD05
YT_spanski_vojni_brodovi_gibraltar_vesti_blic_safe_VF_SD05

– Pregovaramo o sporazumu dugi niz godina, ja sam četvrti španski ministar spoljnih poslova koji je pregovarao o ovoj temi i vreme je da Ujedinjeno Kraljevstvo kaže `da` sporazumu koji je uravnotežen i velikodušan i na koji čekamo već dugo vremena – rekao je Albares na konferenciji za novinare.

On je precizirao i da sporazum koji je dostavljen Velikoj Britaniji ima odredbu prema kojoj će Gibraltar biti dio šengenskog prostora, što će obezbediti slobodu kretanja za stanovnike Gibraltara.

Jabuka razdora

Velika Britanija mora da objavi odluku prije nego što nove kontrole ulaska i izlaska stupe na snagu 10. novembra u celoj šengenskoj zoni. To bi moglo da zakomplikuje situaciju za mnoge Gibraltarce koji imaju drugi dom u Španiji.

Otkako je Velika Britanija izašla iz EU, granični prelazi su regulisani istim pravilima kao i pre Bregzita, ali su vlasti Gibraltara upozorile da je ova situacija privremena. Gibraltar je jabuka razdora u odnosima između Španije i Britanije gotovo tri vijeka.

Španija smatra Gibraltar svojom teritorijom, međutim, referendumi 1967. i 2002. pokazali su da 90 odsto stanovnika Gibraltara želi da ostane pod britanskom kontrolom. Pitanje statusa Gibraltara ponovo se pojavilo kada se Velika Britanija povukla iz EU 2016.

(Srna)


Blic

Check Also

"Драги Боже, чувај ми Станију" Прво оглашавање Асмина Дурџића након што је стравични ураган погодио Флориду – старлета напустила свој дом у Америци

У урагану Милтон који је ноћас погодио Флориду погинуле су најмање две особе у округу …