Kako je prvi voz iz Beograda za Niš stizao ČAK 3 PUTA, a da je samo JEDNOM krenuo? Železnička zbrka ostavila pečat u istoriji, a evo šta se tačno desilo (FOTO)


Vesti

Beograd

Kako je prvi voz iz Beograda za Niš stizao čak TRI PUTA, a da je samo jednom krenuo iz Beograda?

Trasa Beograd-Niš je završena 1884. godine, a prvi voz je krenuo ka Zemunu

Tri prva putovanja voza od Beograda do Niša i samo jedan polazak iz Beograda

Putovanje prvog voza od Beograda do Niša nesumnjivo je jedan od značajnih događaja sa kraja 19. veka koji je udario temelje ne samo začetku putničkog železničkog saobraćaja u Srbiji i njegovom razvoju, već i privrednom napretku čitave zemlje. Ali kako je baš ovaj važan događaj doveo u zabludu sve one koji su slušali priče o prvoj lokomotivi koju su Nišlije ikada videle i to sedam meseci pre nego što je uopšte krenula iz Beograda?

.Foto: Arcansel / shutterstock

.

Kako je došlo do “zbrke” u kojoj je prvi voz iz Beograda za Niš stigao u krajnju stanicu čak tri puta, a da je tek iz trećeg zapravo pošao iz Beograda, objašnjeno je u interesantnoj priči koja je osvanula na društvenim mrežama.

Blic preporučuje

Jedna priča kaže ovako:

“Prugom sa popularne beogradske “štajge”, kako su je mnogo kasnije nazvali Beograđani, tog 20. avgusta 1884. godine prvi voz je krenuo ka Zemunu i to uz dvorske počasti. I putnici su bili važni – prvi su se u njega ukrcali kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović. A voz je, putem koji je kasnije prešao veliki broj Srba, otišao za Beč. Hroničari su zabeležili da je svečanom otvaranju stanice prisustvovalo više od 200 inostranih zvanica i više hiljada Beograđana. Ubrzo je, tačnije tri dana kasnije, krenula i prva kompozicija ka Nišu, a prva redovna linija ka tom gradu uspostavljena je 3. septembra. Istog dana, otvorena je i linija do Pešte, a u početku su na ovim linijama saobraćala po dva voza dnevno”, počinje priču Milan Janković, administrator Fejsbuk grupe “Beograd kojekude”.

On se pita da li je prva kompozicija stigla u Niš u septembru ili možda nekoliko meseci ranije, kao i koliko puta je te 1884.godine voz stizao u Niš i kojom prilikom, kao i odakle je mogao doći ako ne iz Beograda. Razlog zablude mogao bi da leži u drugoj priči.

“Knez Milan Obrenović je, nedaleko od današnjeg mosta “Gazela” u Beogradu, srebrnim budakom 21. juna 1881. godine udario temelj Srpskim državnim železnicama. Prvi voz se iz Beograda ka Nišu uputio 23. avgusta 1884. Simbolično, vukla ga je lokomotiva koja se zvala “Kralj Srbije” – prva lokomotiva na Balkanu. Na odredište (kao da će to odrediti sudbinu srpskih vozova u decenijama koje dolaze) voz je stigao posle četrnaest sati vožnje. Nedugo zatim, Srbija je dobila još jednu lokomotivu. Nazvana je “Natalija” pa je, kako red nalaže, i ona prva promenila ime i od tada se zvala “Milan”. Kraljevski par je dobio svoje čelične imenjake”, piše u objavi, dodajući da su lokomotive Milan i Natalija, umesto vuče voza od Beograda do Niša, radile – u rudniku.

Prvo putovanje voza od Beograda do Niša

Foto: screenshot

Prvo putovanje voza od Beograda do Niša

I kako se onda prvi voz uputio ka Nišu 23. avgusta ako je prvi voz već bio u Nišu te iste godine krajem januara? Ne može baš iz prve, pa da ne bude ni iz druge, voz je u Niš stizao “tri puta prvi put”, a pri tome je iz Beograda za Niš krenuo tek iz trećeg puta. Kako?

“Pa bilo je 1884.godine, to je sigurno, ali oko meseca nekako ne možemo nikako da usaglasimo. Dok jedni tvrde da je Svečani voz za Niš krenuo 30. januara 1884. godine drugi pak kažu 6.maja a treći da se to desilo 23. avgusta 1884.godine iako su u pravu i za jedan i za drugi polazak i oba su na neki način tačna. Još veću zabunu uneli su nam podaci o samoj stanici za koju se svi kunu kako o njoj znaju sve i ne samo godinu već datum kada je otvorena, a onda shvatimo da je prvi voz u Niš stigao sedam meseci pre njenog otvaranja?!”, pita se autor.

Priča o stanici kaže da je zgrada Železničke stanice Beograd, odnosno bivše glavne železničke stanice, građena između 1882. i 1885. godine. Stanica je neposredno povezana sa izgradnjom prve srpske železničke pruge Beograd-Niš, dovršene 1884. godine.

.

Foto: RAS / RAS Srbija

.

Prvo putovanje voza u Niš

Kada je početkom januara 1884. godine pruga stigla do Toponice ispred Niša, počele su u Nišu i pripreme za doček prvog “železničkog vlaka u Niš”. Opština je za taj događaj oformila Odbor i izdvojila značajna materijalna sredstva. Svečani voz za Niš krenuo je 30. januara 1884. godine iz Smedereva, a ne iz Beograda jer su kasnili radovi na izgradnji tunela u Ripnju. Voz je krenuo iz Smedereva oko 9 časova i oko podne stigao u Paraćin, gde su gosti prenoćili. Sutradan je voz krenuo oko 7 časova. Građani Niša su tog prepodneva izašli u grupama kilometrima pred voz kako bi ga dočekali. Voz je oko 11 časova stigao u Niš u još nedovršenu, ali svečano okićenu zastavama cvećem i ćilimima Železničku stanicu“, navodi se na stranici “Beograd kojekude”.

Kada je voz stigao počelo je narodno veselje i svečana igranka koja je trajala do 7 sati ujutru. U sredu, 1. februara 1884. godine oko osam sati Svečani voz je krenuo za Smederevo.

Drugo putovanje u Niš

“Kralj Milan nije mogao da odoli želji da se provoza novosagrađenom, ali nedovršenom železnicom. Odlučio je da početkom maja 1884. godine poseti Niš, svoju drugu prestonicu. Sa njim su putovali kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar. Od Beograda do Smedereva putovali su parobrodom, a od Smedereva do Niša dvorskim vozom. Ministri, poslanici i strani gosti putovali su drugim vozom sastavljenim od četiri vagona. U Nišu je za 9. maj bilo zakazano zasedanje Narodne skupštine. Dvorski voz stigao je u Niš 7. maja 1884. godine u 17 časova i 50 minuta“, piše u objavi.

I ovim povodom, na železničkoj stanici u Nišu priređen je veličanstven doček. Ceo grad je bio okićen, a podignuta su i tri slavoluka. Sutradan po završenom zasedanju Skupštine, kralj sa pratnjom, zvaničnici i gosti krenuli su nazad put Smedereva.

Treći pokušaj i prvo zvanično putovanje

Zvanično svečano otvaranje pruge obavljeno je 23. avgusta 1884. godine. Kompletna organizacija svečanog otvaranja Srpske državne železnice bila je u rukama Francuza Paula Amilja, direktora eksploatacije srpskih železnica. Prvi svečani voz, ukrašen cvećem i srpskim trobojkama, iz Beograda ka Nišu krenuo je 23. avgusta 1884. godine u 8 sati i 30 minuta“, piše administrator.

Iz Beograda su put Niša u stvari krenula dva voza, svaki sa po devet vagona. U prvom su uglavnom bili strani gosti, a u drugom domaći. Prvi voz je pošao iz Beograda tačno u 8 časova i 30 minuta, a drugi sa četiri minuta zakašnjenja. Taj prvi voz do Jagodine je prevalio 136 kilometara do 15 časova i pet minuta, a u Niš je stigao u 18 i 23. Drugi voz je u Niš stigao sa četiri sata zakašnjenja”, piše u objavi.

Na doček je došla cela varoš, sa obližnjih brda su grmeli topovi u znak dobrodošlice svečane kompozicije. Sutradan rano ujutro, gosti su u dva voza po rasporedu kao i u dolasku otputovali za Beograd.


Blic

Check Also

Evroliga donela šokantnu odluku! Ovo se “grobarima” neće svideti: Kampaco igra protiv Partizana!

Real Madrid uložio žalbu, Argentinac ima pravo nastupa dok čitav slučaj ne bude potpuno razrešen. …