U Turskoj su vlasti blokirale pristup Discord-u nakon što je sudska presuda povezala platformu sa incidentima seksualnog zlostavljanja dece i nepristojnim sadržajem, kako je danas potvrdio Reuters.

Ogorčenje javnosti se pojačalo nakon izveštaja o nasilnom sadržaju koji kruži na Discord-u, uključujući objave o nedavnom dvostrukom ubistvu.

shutterstock-discord-3.jpg
Shutterstock 

U postu na mreži X, Jilmaz Tunč, turski ministar pravde, naglasio je posvećenost zemlje zaštiti dece i društva od štetnog materijala na mreži, dok se takođe bavio širom zabrinutošću u vezi sa platformama društvenih medija koje se koriste za kriminalne aktivnosti.

Tunč je u svojoj izjavi na platformi X rekao da je vlada odlučna da zaštiti mlade od štetnih uticaja na društvenim mrežama i internetu, te da neće tolerisati aktivnosti koje podrivaju društveni poredak.

Turska zabrana usledila je nekoliko sati nakon što je Rusija takođe zabranila Discord kao deo šireg obračuna sa tehnološkim kompanijama koje ne ispunjavaju uslove. Ruska vlada je ranije kaznila Discord jer nije uklonila zabranjeni sadržaj, a sada je eskalirala svoje akcije, potpuno zabranivši platformu.

Ovi potezi dolaze usred sve veće kontrole stranih tehnoloških kompanija u Rusiji, a Discord se pridružio drugim velikim platformama kao što su Facebook i Instagram na listi zabranjenih.

shutterstock-discord-2.jpg
Shutterstock 

„Pristup Discord-u se ograničava u vezi sa kršenjem zahteva ruskih zakona, čije poštovanje je neophodno da bi se sprečila upotreba mesindžera za terorističke i ekstremističke usluge, regrutovanje građana da ih izvrše, za prodaju droge i u vezu sa nezakonitim objavljivanjem informacija“, navodi TASS u saopštenju.

Aplikacija za ćaskanje je navodno imala 30-40 miliona korisnika u Rusiji – oko 4 procenta ukupnih korisnika. Iako je to možda relativno malo za kompaniju, i dalje je ogroman broj ljudi pogođen najnovijom presudom.

Takođe YouTube se bori da ostane “živ” u Rusiji. Brzine njihovih video snimaka su prvo smanjene u zemlji, pre nego što su na kraju potpuno zatvoreni, u naporu Rusije da ograniči sve strane medije.

Dodatno, Discord je poslednjih godina takođe povezan sa zločinima vezanim za kriptovalute. Pojavili su se izveštaji o kripto prevarama koje se organizuju putem privatnih kanala na platformi. U 2021. godini, Kasperski je upozorio na prevaru koja cilja korisnike Discord-a i usmerava ih na lažne kripto berze.

Prevaranti su takođe iskoristili Discord da promovišu tzv. kripto šeme pump-and-dump. Ministarstvo pravde SAD-a je ranije podnelo tužbu protiv sedam X korisnika koji su koristili Discord kripto šemu vrednu 100 miliona dolara.

shutterstock_kripto.jpg
Shutterstock 

Neki pojedinci su takođe iskoristili lažni Discord kanal za kripto projekat Access Protocol da bi prevarili investitore za 880.000 dolara. Štaviše, drugi projekti kriptovaluta kao što su OpenSea, Renzo i Poligon bili su svedoci kršenja njihovih Discord naloga, jer su hakeri želeli da ih iskoriste za kriminalne aktivnosti.