Градоначелник пронађен ОБЕЗГЛАВЉЕН након што је преузео функцију: Узнемирујуће слике са места злочина круже друштвеним мрежама (ФОТО)

Градоначелник је пронађен мртав мање од недељу дана након што је преузео дужност у југозападној мексичкој држави Гуереро.

Алехандро Аркос је пронађен мртав унутар пикап камионета у општини Чилпанцињо у недељу поподне.

Убиство 43-годишњег градоначелника догодило се док је Чилпанцињо још увек било у шоку због убиства новопостављеног секретара градске управе, које се десило прошлог четвртка.

– Убили су нашег градоначелника Чилпанцињо, Алехандра Аркоса, а само три дана раније убијен је секретар овог истог Градског већа, Франциско Тапиа – написао је Алехандро Морено, национални лидер Институционалне револуционарне партије, на X-u, некада познатом као Twitter.

Морено је рекао да су обојица били “млади и поштени званичници који су тежили напретку за своју заједницу.”

Само неколико сати пре своје смрти, Аркос је посетио насеља План де Ајала и Јербабуена у Чилпанцињу и састао се с грађанима чије су куће оштећене услед урагана Џон пре два недеље.

– Наш приоритет је да заштитимо оне који живе у рањивим областима и обезбедимо да се предузму неопходне мере – написао је на Фејсбуку. “Моја посвећеност је јасна: наставићемо да радимо руку под руку са заједницом како бисмо поново успоставили основне услуге у погођеним насељима. Заједно ћемо напредовати.”

У петак, Арцос је гостовао на Радио Формули и позвао федералну владу да повећа присуство снага безбедности у Чилпанцињу и прошири заштиту за запослене у градској управи након убиства Тапије.

– Наставићемо да радимо, наставићемо да се боримо за нашу заједницу – рекао је Аркос. “Увек смо говорили о пројекту мира, то је био наш застава, наш предлог и то је оно чему тежимо. Нисмо људи сукоба.”

Према Члану 24. Закона о изборним институцијама и процедурама државе Guerrero, дужност градоначелника преузимају Густаво Аларцóн, хирург, који је постављен за алтернативног кандидата од стране Институционалне револуционарне партије.

Аларкон, који је 2021. године кандидовао за градоначелника под Националном акцијом, није изјавио да ли ће прихватити ову функцију.

Аркос је наступао под коалицијом која је укључивала Институционалну револуционарну партију, Националну акцију и Партију демократске револуције, и обећао је да неће улазити у споразуме с криминалним организацијама, што је била алузија на његовог претходника, који је снимљен током наводног састанка са Целсо Ортегаом, вођом нарко-банде Ardillos, која се сукобљава са ривалом Тлацосом.

Три видеа која су процурила у јулу и августу 2023. године приказивала су бившег градоначелника Хернандеза како седи наспрам Ортеге у ресторану.

Хернандез је искључена из владајуће партије Морена прошлог месеца, само три недеље пре него што јој је мандат истекао.

Такође, у јулу 2023. године, савезни званичници су изјавили да је демонстрација коју су организовали стотине људи у Чилпанцињу тог месеца била организована од стране банде Ardillos како би ослободили двојицу вођа банди ухапшених због поседовања дроге и оружја.

Демонстранти су у великој мери блокирали сав саобраћај на аутопуту између Мексико Ситија и Акапулка током два дана, сукобили су се са снагама безбедности и преузели полицијски оклопни камион, користећи га да сруше капије зграде државног законодавства.

Демонстранти су отели 10 чланова државне полиције и Националне гарде, као и три државна и федерална званичника, држећи их као таоце како би спровели своје захтеве пре него што су их ослободили.

Узнемирујуће слике можете погледати ОВДЕ.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

7 SAOBRAĆAJKI U SUBOTICI ZA 7 DANA: Jedna osoba teško povređena, tri lakše – devet pijanih vozača zadržano u policiji

Na području Policijske uprave u Subotici, od 30. septembra do 6. oktobra, dogodilo se sedam …