U posledniih nekoliko dana, takozvani balkanski narko-kartel pretrpeo je žestoke udare, kada su ostali bez ukupno 12 tona kokaina! Bezbednosne službe su na tri odvojene lokacije zaplenili 4,5 tona kokaina u Panami, potom i pošiljku od 3,5 tone te droge u panamskim vodama, da bi na kraju “pale” još 4 tone na španskoj i francuskoj carini.

Odbrambene snage Paname zaplenile su početkom prošle nedelje 4,5 tona kokaina namenjen evropskom tržištu koji je, kako se sumnja, trebalo da bude prošvercovan u Španiju. Upravo zbog toga, izvori iz međunarodne službe tvrde da istraga vodi ka takozvanom balkanskom narko kartelu, a istražuju se i nekoliko srpskih i crnogorskih državljana.

– Droga je pronađena u tri kontejnera koji su se nalazili na brodu u lučkom terminalu u panamskom kanalu. Krajnje odredište sva tri kontejnera u kojima je bila i legalna roba, bila je Španija. Razmenjeni obaveštajni podaci govore da je kokain spakovan u kontejnere u Kolumbiji, ali se proverava i mogućnost da je to učinjeno u Ekvadoru, odakle je brod započeo plovidbu – rekao je izvor.

spanska-policija.jpg
AP španska policija

Kako dodaje izvor, droga se nalazila na jednom prekookeanskom brodu raspoređena u tri kontejnera. Iz bezbednosne službe su istakli da je brod doplovio iz Ekvadora, ali da je u tranzitu bio u Peruu, Kolumbiji i Panami. Krajnje odredište trebalo je da bude Španija, gde bi kokain, kako se sumnja, bio isporučen balkanskom narko-kartelu, ali i još nekim međunarodnim kriminalnim grupama, koje imaju veze na više kontinenata

Inače, osim 4,5 tone kokaina najvjerovatnije namenjenog Balkanskom narko-kartelu, pre nekoliko dana su agenti Nacionalne vazduhoplovne službe zaplenili i pošiljku od 3,5 tone te droge u panamskim vodama. 

Pale četiri tone

Španska i francuska carina i tamošnje poreske agencije u petak 4. oktobra, u zajedničkoj akciji koju mesecima sprovode, zaplenili još četiri tone kokaina i uhapsili deset osumnjičenih, među kojima je nekoliko osoba turske nacionalnosti, uključujući i kapetana tog plovila. Dvoje uhapšenih su Azerbejdžanci, a jedan je Holanđanin.

– Veoma efikasnim izvođenjem ove akcije sprečeno je da droga bude pretovarena na manja plovila i stigne do španske obale. Kokain je pronađen u delu između skladišta teretnog broda i bilo mu je prilično teško pristupiti spolja – rekao je izvor Vijesti, pa potom objasnio i kako je kokain pronađen.

– Centar za analizu i pomorske operacije trgovine drogom (MAOC-N) sa sedištem u Lisabonu pratio je taj teretnjak, a operacija je sprovedena u koordinaciji sa Nacionalnom policijom i Civilnom gardom, i to preko Koordinacionog centra protiv terorizma i organizovanog kriminala. Uz obaveštajne podatke koji su razmenjeni, pažnju istražitelja privukla je putanja broda – isplovio je iz Turske, plovio kroz Mediteran do atlantske obale, zatim do Sijera Leonea i Gvineje Bisao, a da nije utovario ili istovario nikakvu robu, a nakon što je izveo nekoliko nepravilnih manevara usmerio se ka Iberijskom poluostrvu.

Akcija je trajala deset sati, tokom kojih su nakon potere, patrolne jedinice mornarice uspjele presresti osumnjičene i preuzeti kontrolu nad plovilom.

– Nakon što smo presreli čamac i izvršili početni pregled, odmah smo posumnjali da se u paketima koje su prevozili nalazi kokain – kazao je izvor iz strane bezbjednosne službe.