Акције Министарства здравља се настављају! Ово је списак установа и прегледа које можете урадити већ данас

Сви грађани, и они без здравственог осигурања, у прилици су да у периоду од 8 до 17 часова обаве кардиолошки и уролошки преглед, измере крвни притисак, ниво шећера у крви, тумор маркере ПСА за мушкарце као и ЦЕА, ЦА 19-9, и АФП, и да ураде анализу просечног нивоа шећера у крви у последња 2 до 3 месеца (хба1ц ).

Поред тога, у оквиру ове акције, грађанима ће бити омогућено да у недељу приме сезонску вакцину против грипа, док вакцинација у нашим домовима здравља званично почиње у понедељак, 7.октобра.

Како је истакао министар здравља Златибор Лончар, велики одзив грађана потврђује да свест о значају превенције расте у нашем друштву.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Youtube Printscreen/Prva

– Велики број грађана који долази недељом на прегледе, као и број оних који након прегледа бивају хоспитализовани, због утврђених здравствених параметара и то без икаквих симптома, показује да ово што радимо и те како има смисла. Циљ нам је да наши грађани почну да редовно одлазе код лекара и када их ништа не боли, на контроле, скрининге. Тада, и када се дијагностикују тешка обољења, могућност излечења значајно је већа, а то је у интересу свих нас –  истакао је Лончар.

Министарство здравља акцију превентивних здравствених прегледа обновило је у мају ове године, у циљу ране дијагностике и превенције обољевања. 

Велико интересовање грађана најбоље илуструје податак да је током осам дана ове акције, прегледе обавило 205 хиљада грађана, којима је урађено више од милион појединачних прегледа, анализа или здравствених интревенција.

Комплетан списак здравствених установа у којима се обављају превентивни прегледи можете погледати ОВДЕ.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Nedeljni horoskop od 6. do 12. oktobra: Blizanci, izbegavajte intrige i tračeve na poslu, a evo koji znak se vraća bivšoj ljubavi

Ovan Shutterstock  Posao: Rad i komunikacija s ljudima neće biti jednostavni. Zato pazite šta govorite, …