U petak uveče održan je 65. Noćni bazar u Novom Sadu, gde je gastronomske i umetničke proizvode izložio veliki broj izlagača.

Posetioci ovog tradicionalnog događaja mogli su na licu mesta da osete ukuse domaćih vojvođanskih proizvoda, slanih i slatkih poslastica, kao i da osete ukus domaćeg kuvanog vina i sokova sa područja Vojvodine i okoline.

Kurir/T.M. Veliki broj izlagača

Manifestacija je bila izuzetno posećena, a kako nam se čini, najbrojniji bili su inostrani turisti iz Rusije i Mađarske.

U razgovoru sa nekima od njih saznali smo da je glavni razlog njihove posete bio taj što su fascinirani sličnošću naših kultura, kao i njihova želja da probaju što više srpskih specijaliteta.

Na pitanje šta im je najveću pažnju privuklo istakli su da su to definitivno štandovi sa domaćom štrudlom od maka i oraha, dimljeno meso i domaća rakija. Kroz osmeh, dodali su i da kući odlaze sa poznatim srpskim čvarcima, a kada malo bolje razmislimo kakva bi ovo manifestacija bila u srcu Vojvodine da nema domaćih čvaraka, a čija cena je sinoć išla i do 2.000 RSD. Ipak prema njihovim rečima, cena jeste možda malo veća, ali im nije žao jer ukus dobrog i tradicionalnog specijalisteta Srbije ostaje u ustima i posle jela.

Cene proizvoda sa Noćnog bazara:

kolač proso – naradža/kakao/stevija (500G): 400 RSD

domaći kolač sa makom (100G): 200 RSD

domaća štrudla sa makom/orasima (100G): 250 – 300 RSD

sok od zove (75ML): 400 RSD

gomboce (KOM) – šljiva/lešnik: 250 RSD

rezanci sa makom (200G): 250 RSD

dimljeni polutvrdi sir (1 KG): 1500 RSD

džem od maline (400G): 500 RSD

domaća rakija – šljiva (1L): 1600 – 2500 RSD: zavisno od gazdinstva

cena meda varira, u zavisnosti od sorte, kao i domaćinstva sa kojih dolazi 1400 – 2200 RSD po kilogramu.

Kurir/T. Majkić