Dugih i bolnih godinu dana prošlo je od ubistva trinaestogodišnjeg Andreja Simića iz Niške Banje, kojem je, sa 37 uboda nožem, presudio 5. oktobra prošle godine M.M., vršnjak i dobar drug iz istog mesta. 

Maleni Andrej je, podsetimo, svog školskog druga posetio pre polaska u školu, nakon čega ga je M.M. bez ikakvog povoda izmasakrirao, a telo nevinog dečaka pronađeno je u prepodnevnim časovima u potkrovlju kuće dečaka-ubice, nakon čega je on istrčao napolje i tresao se dok je ležao na betonu sav krvav. Prizori su bili stravični.

tavan.jpg
Privatna Arhiva, Kurir/M.S. Dečak ubica M.M. i ubijeni Andrej

– Dečak-ubica M.M. i Andrej poznavali su se još od vrtića, išli su zajedno u školu. Za ubijenog dečaka svi u okolini i školi imali su samo lepe reči, to je dečak koji je bio vrlo vaspitan, nikada nije pravio probleme. Nakon ovoga što se desilo u toj porodici ništa više nije isto, Mića i Sanja ostali su bez svog sina i to je nešto što će ih pratiti celog života – priča izvor blizak porodici.

Teško jutro

U domu porodice Simić danas je osvanulo još jedno teško jutro, iako još od prošlog 5. oktobra ne prođe ni dan da se ne spomene dečak koji je plenio svojom pojavom unoseći radost u živote svojih roditelja i bližnjih. Andrejev rođendan, koji je obeležen 11. juna, Mića i Sanja su nažalost dočekali na groblju, jer je njegov školski drug stao na put snovima svog vršnjaka. 

– Andrej je bio dobar đak, sa lakoćom je dobijao dobre ocene ali sebe nije video u šablonu kakva je naša svakodnevnica. Imao je običaj da nam kaže da ne bi voleo da toliko vremena provodi na poslu, već da će kad odraste svoju inteligenciju iskoristiti na način da obezbedi sredstva za život ali da ima priliku da svoje vreme ispuni lepim stvarima. Zato je sebe video u sportu a želeo je da ima svoju firmu i radnike što bi njemu dalo priliku da ima više slobode – govori je ranije neutešni otac.

Ubodi po celom telu

Ono što je ovu porodicu dodatno zaprepastilo, bio je upravo obdukcioni nalaz ispisan na 16 strana, gde stoji da je Andrej zadobio čak 37 ubodnih rana.

– U obdukcionom zapisniku opisano je da je ubijeni dečak zadobio ubodne rane na glavi, vratu, grlu, dušniku, grudnom košu, na jednom plućnom krilu, trbuhu, želucu, jetri, povrede nekoliko pršljenova, povredu potiljka… Povrede su bile jezive i kobne – podseća izvor.

Inače, dečak koji je počinio ovo svirepo ubistvo je u vreme njegovog izvršenja imao 13 godina, stoga prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela,  on je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina.

Roditelji dečaka ubice se pred Višem javnim tužilašvom u Nišu sumnjiče za teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu za koje se može izreći i kazna zatvora od 12 godina.

Oni, kako se navodi, nisu ništa preduzeli iako su znali da njihov sin sa sobom uvek nosi pun ranac noževa. Da su znali da postupke svog sina koje je na kraju kulminiralo strašnim ubistvom, pokazuje i fotografija dečakove majke sa Fejsbuk profila na kojoj ona u ruci drži pištolj dok na drugoj slici dečak ubica velikim nožem “kolje” medveda igračku, što su i punomoćnici porodice Simić takođe dostavili tužilaštvu.

Šta nam se dešava sa decom?

Nakon tragedije pred kojom je zanemela cela Srbija, redom su se oglašavali stručnjaci, međutim, neka od ključnih pitanja i dalje ne nalaze odgovore – zašto maloletnici postaju ubice i koji znaci ukazuju da se u detetu krije ubica?

– Tu nema nekog opšteg obrasca. Skoro u svim slučajevima kada neko nešto uradi u afektu on se posle primiri i ponaša se kao da se ništa nije deslillo. On postiskuje samo delo iz svoje svesti, a osećanja dolaze kasnije. Svesno, ovaj dečak ne razume šta je uradio. Ne može da poveže šta se desilo. To je novi fenomen, šta se dešava u mozgu trinaestogodišnjaka kada uradi nešto što nije tipično za njegov uzrast i to je nešto što struka treba tek da istraži – rekla je ranije za Kurir psiholog Snežana Repac.