Буди храбра, прегледај се: Караван бесплатних ултразвучних прегледа дојке кренуо из Панчева

Када се открије у раној фази карцином дојке излечив је у 98 одсто случајева и зато овог октобра Буди храбра, прегледај се! Да је храброст женског рода показале су бројне жене из Панчева, које ни кишни дан није омео да дођу на бесплатни ултразвучни преглед. Прва станица каравана, који Удружење за едукацију, превенцију и подршку оболелима од карцинома дојке „Жена уз жену“ организује под генералним покровитељством Фондације Mozzart, била је управо у граду на Тамишу.

Karavan besplatnih ultrazvučnih pregleda dojke krenuo iz Pančeva
Караван бесплатних ултразвучних прегледа дојке кренуо из Панчева / Извор: Соултиме продукција

Ултразвучни прегледи за које је потребно одвојити само 20 минута, организовани су у моблиној амбуланти за жене до 45 година, док се старијим дамама препоручује  да ураде мамографију.

„Ако једном месечно можемо да одемо код физера, на маникир и педикир, да се дотерамо и средимо, сигурно можемо и да одвојимо једном годишње само 20 минута за ултразвучни преглед докје и тако купимо себи мир у наредних годину дана. Зато је веома је важно да се жене у што већем броју одазову на превентивне прегледе, пре свега даме које се никада нису прегледале, осим прегледа које су обавиле саме код куће”, истакла је докторка радиолог Зорица Ђорговић, која је већ три године уз овај караван.

Karavan besplatnih ultrazvučnih pregleda dojke krenuo iz Pančeva
Караван бесплатних ултразвучних прегледа дојке кренуо из Панчева / Извор: Соултиме продукција

Она истиче и да је у унутрашњости код жена јако ниска свест о здрављу уопште.

„Углавном немају времена да оду код лекара, а оне које би имале времена да дођу на било какав преглед немају могућности зато што су им најближе болнице веома удаљене. И зато се трудимо да кроз овај караван обиђемо што више мањих места и градова где су пацијентима недоступни прегледи”.

Подршку женама дала је и Ана Дорник, која се успешно изборила са карциномом дојке. Караван, који ће током октобра имати 11 станица, има за циљ да женама старости до 45 година пружи бесплатне ултразвучне прегледе који ће се обављати у покретној дијагностичкој кабини, опремљеној савременим ултразвучним апаратом, под руководством радиолога.  

Karavan besplatnih ultrazvučnih pregleda dojke krenuo iz Pančeva
Караван бесплатних ултразвучних прегледа дојке кренуо из Панчева / Извор: Соултиме продукција

ОБАВЕЗНО ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА

Наредна станица каравана је Футог 6. и 7. октобра, потом следи Нови Сад од 8. до 11. октобра. Путујућа амбуланта се затим сели за Кикинду где ће се бесплатни ултразвучни прегледи обављати 12. и 13. октобра. Следеће станице каравана су Лозница, Шид, Ћуприја, Куршумлија, Ниш, Зајечар и за крај Београд 26. и 27. октобра на платоу испред општине Нови Београд. Прегледи ће се у градовима обављати од 12 до 18 часова, док ће заказивање бити у периоду од 11.30 до 12 часова испред покретне ординације. Тачне локације у градовима где ће се организовати бесплатни прегледи и датуми биће објављени на Инстаграм профилима удружења „Жена уз жену“ и Фондације Mozzart.

 



Izvor: Srbija Danas

Check Also

НЕТАЊАХУ ЉУТ НА МАКРОНА: Срам вас било, у рату ћемо победити и без вас!

– Док се Израел бори против снага варварства које предводи Иран, све цивилизоване земље треба …