U svetu programiranja, malo koji jezik je toliko uticajan i rasprostranjen kao JavaScript. Od svog nastanka 1995. godine, JavaScript je od jednostavnog skriptnog jezika postao osnova modernog web razvoja. Prema istraživanjima platforme Stack Overflow, JavaScript je već godinama najkorišćeniji programski jezik, što potvrđuje njegovu neosporivu dominaciju u IT industriji.

Jedan od ključnih razloga zašto je JavaScript toliko popularan jeste njegova univerzalnost i svestranost.

Kao jedini jezik koji se nativno izvršava u svim modernim web pregledačima (brauzerima), omogućava programerima da kreiraju interaktivne i dinamičke web stranice bez potrebe za dodatnim plaginovima. Pored toga, njegova upotreba nije ograničena samo na frontend razvoj. Zahvaljujući okruženjima kao što je Node.js, JavaScript se koristi i na serverskoj strani, u mobilnim aplikacijama, pa čak i u razvoju igara.

Istovremeno, JavaScript pruža beskonačnu kreativnost programerima. Sloboda koju daje u dizajniranju i implementaciji funkcionalnosti omogućava stvaranje jedinstvenih i inovativnih rešenja. Bilo da se radi o kompleksnim vizuelnim efektima, interaktivnim igricama ili naprednim web aplikacijama, JavaScript pruža alate potrebne za realizaciju najmaštovitijih ideja.

Šta je JavaScript i zašto je toliko popularan?

JavaScript je programski jezik koji se najviše koristi za izradu dinamičkih i interaktivnih elemenata na web stranicama.

Kao jedna od osnovnih tehnologija weba, zajedno sa HTML-om i CSS-om, JavaScript omogućava programerima da ožive statične stranice dodavanjem funkcionalnosti poput animacija, interaktivnih formulara, igara i još mnogo toga.

Ovu tehnologiju posebno izdvaja mogućnost da se koristi i na serverskoj strani i u brauzeru, pomoću specijalno dizajniranih tehnologija. Taj dvostruki kapacitet čini JavaScript izuzetno moćnim i prilagodljivim. Kreativnost nije ograničena samo na dizajn web stranica – JavaScript je nezamenljiv u razvoju mobilnih aplikacija, mobilnih igara, pa čak i bekend aplikacija i API-ja.

Ovaj jezik se koristi za sve: od kreiranja jednostavnih funkcija na web stranici, kao što su padajući meniji i animacije, do složenih softverskih sistema, kao što su online prodavnice, bankarski sistemi i društvene mreže.

Koje su glavne prednosti JavaScripta?

Svaki programski jezik ima svoje prednosti, ali rasprostranjenost JavaSkripta nije slučajna. Uglavnom se navodi šest osnovih prednosti koje ovaj jezik čine toliko popularnim:

1. Jednostavnost učenja: JavaScript je poznat po tome što je lak za početnike, čak i kada nemaju predznanje. Za one koji već imaju osnovno znanje o HTML-u i CSS-u, učenje JavaScripta je prirodno sledeći korak.

2. Brzina: JavaScript je jedan od najbržih jezika, jer se izvršava direktno u brauzeru. Nema potrebe za instaliranjem dodatnih programa ili servera da bi se testirao.

3. Interaktivnost: omogućava dodavanje dinamičnih funkcionalnosti na sajtove kao što su animacije i reagovanje na klikove, što ga čini idealnim za kreiranje interaktivnih web stranica.

4. Podrška za sve pregledače: skoro svi moderni brauzeri podržavaju JavaScript, što znači da će vaš kod raditi na većini uređaja i platformi, bez dodatnih podešavanja.

5. Velika zajednica i alati: s obzirom na to da je JavaScripta široko zastupljen, postoji ogromna zajednica programera i mnoštvo dostupnih alata i biblioteka koji mogu olakšati rad i rešavanje problema.

6. Svestranost: možete koristiti JavaScript ne samo za kreiranje web stranica već i za razvoj mobilnih aplikacija, server-side aplikacija i video-igara.

Kakvo je stanje na tržištu za JavaScript programere?

Sa razvojem digitalizacije, sve više kompanija prelazi na online modele poslovanja, što povećava potražnju za web programerima. JavaScript je dominantan u ovom prostoru, jer su frontend JavaScript developeri pravi kreativci među programerima. Oni čine da sajtovi, web i mobilne aplikacije budu atraktivni i interaktivni, uz mogućnost da UX/UI dizajn bude na vrhunskom nivou, ali i da sve bude optimizovano i ispravno integrisano sa bekendom.

Danas 62,3% programera koristi ovaj programski jezik, koji pokreće čak 98% sajtova, a prema podacima LinkedIna, danas postoji više od 400.000 otvorenih radnih mesta za JavaScript programere u EMEA regionu.

Tu je, naravno, i mogućnost odlične zarade, kao i sve češći remote ili hibridni model rada. Junior JavaScript developi imaju plate od 680 do 1.700 evra, mediori od 1.200 do 2.900, dok seniori mogu očekivati čak od 2.000 do 4.300 evra.

Kako da postanete JavaScript developer za samo godinu dana?

Bez obzira na to da li želite da postanete full-stack programer ili da se specijalizujete za frontend ili beckend razvoj, JavaScript je tu da vam pomogne da ostvarite svoje ciljeve. Za sva vredna znanja koja se mogu pretočiti u profitabilnu karijeru potrebno je da ulažete u sebe određeno vreme, a jedna od najpraktičnijih škola koja pruža odlično znanje upravo je ITAcademy, koja je i lider neformalnog IT obrazovanja u regionu.

Na ITAcademy možete usavršavati jednu od 6 trenutno najatraktivnijih oblasti ove industrije, a nastavu možete pratiti tradicionalno, u najmodernije opremljenim učionicama u Beogradu, ili u distance learning varijanti, preko interneta. Takođe, imate priliku da sva ova znanja steknete za manje od godinu dana, nakon čega imate mogućnost dobijanja renomiranih diploma i sertifikata.
U slučaju JavaScript programskog jezika, to su međunarodno priznati Cambridge, W3Schools, CIW, ICM i LPI sertifikati.

ITAcademy pruža značajne benefite koji vode do uspešne karijere

Pomoć u izboru IT zanimanja – pre upisa, zainteresovani dobijaju besplatne konsultacije i stručnu pomoć pri izboru IT oblasti koja je najviše u skladu sa njihovim ambicijama i interesovanjima.

Portfolio već u toku školovanja – polaznici tokom školovanja grade portfolio sa praktičnim projektima na platformama kao što su GitHub (za programere) i Behance (za dizajnere), što im omogućava da na najbolji način predstave svoje veštine potencijalnim klijentima i poslodavcima.

Realno radno iskustvo – polaznicima je omogućeno da sve što su naučili tokom školovanja primene i u ITAcademy IT practice centru, gde mogu da iskuse kako izgleda biti zaposlen u najvećim i najuspešnijim kompanijama.

Dokaz o stručnosti – ITAcademy radi na najvišem nivou partnerstava sa vodećim IT institucijama i kompanijama i, kao takva, jedina je institucija na Balkanu i jedna od malobrojnih u Evropi koja ima ovlašćenja da organizuje obuku i polaganje finalnih ispita za sticanje svetski priznatih sertifikata koje izdaju Oracle, Microsoft, Adobe, CompTIA, Cisco, ISTQB®, Autodesk, Linux Professional Institute, Advanced Training Consultants, IQN, CIM i drugi.

Pomoć pri nalaženju posla – osim kvalitetnog prenošenja znanja, ITAcademy stvara kompletne IT profesionalce, uz dodatnu podršku stručnjaka za kreiranje CV-ja, pripremu za intervjue i povezivanje sa kompanijama iz celog regiona.

Frilens veštine – zbog rastuće potrebe za ovakvim poslovima, na ITAcademy se uči i vođenje profila na frilens platformama, kao i pregovaranje sa klijentima.

100% zagarantovano zadovoljstvo – za polaznike koji 12 meseci nakon kompletiranog školovanja iz bilo kog razloga ne pronađu posao, ITAcademy potpuno besplatno daje upis na jedan od preostalih online programa.

kurir-1.jpg
Promo 

Kako do edukacije u ITAacademy?

Jesenji upisni rok u ITAcademy je otvoren i škola ohrabruje sve potencijalne polaznike da se informišu pozivom na broj +381 (0)11/40-11-200 ili putem sajta.

Sa ITAcademy ističu da za smer JavaScript Development vlada veliko interesovanje, a broj polaznika za generaciju 2024/25. je strogo ograničen. Zato požurite i prijavite se već danas kako biste rezervisali svoje mesto na vreme i ostvarili veliki popust na školarinu.

Da saznate više, posetite ovaj link.

Promo