"ОСТАЋЕ СИМБОЛ ПАТРИОТИЗМА" Вучић изјавио саучешће поводом смрти народног хероја Петра Матића

– Са тугом сам примио вест о смрти Петра Матића, последњег народног хероја Југославије, генерала и ратног команданта чувених јединица које су утицале на исход неких од преломних битака Другог светског рата. Као сведок окупације у једном од најтежих историјских поглавља наше земље и целог света и следећи слободарску традицију славних предака, Петар Матић се без оклевања укључио у антифашистички покрет, уз активно учешће у организацији устанка у Срему. Рањаван, поштован од сабораца као искрени патриота и храбар официр са највишим одликовањима, остао је веран својој идеологији, али надасве својој држави коју је волео више од свега – наводи се у телеграму и додаје:

– Одласком Петра Матића, нећемо престати да памтимо жртву наших хероја који су били сведоци и учесници једног од најкрвавијих ратова у историји човечанства, који је заувек променио светску историју и поредак. У част свих њих, Србија ће наставити да баштини вредности за које су се борили, слободарску идеју за коју су давали животе и част са којом су стављали отаџбину на прво место, не мислећи на сопствену жртву. Петар Матић, као и сви његови саборци, остаће симбол патриотизма и један од темеља на којем почива модерна историја наше земље и народа. Са посебним пијететом изражавам дубоко саучешће породици и поштоваоцима живота и дела Петра Матића. Нека почива у миру – наводи се у саучешћу председника Вучића.

Подсећамо, Петар Матић је 1940. године, када се прикључио комунистима, добио конспиративно име Дуле и многи га и данас знају само по њему. Рођен је у сељачкој породици у Иригу, када је Југославија окупирана, а потом и СССР нападнут, и није имао дилему треба ли ићи у рат. Прва конкретна активност била му је после бекства комуниста-робијаша августа 1941. из затвора у Сремској Митровици.

Србија Данас/Ало

Izvor: Srbija Danas

Check Also

ОВО ЈЕ НЕЗАПАМЋЕНО, Карлеуша и Бака Прасе оборили све рекорде – због овога маса људи у неверици

Поп дива Јелена Карлеуша и јутјубер Бака Прасе почели су да држе лајв који се …