Жесток ударац на Трампа! Све се јуче сазнало

Јуче је отпечаћен садржај измењене федералне оптужнице против бившег америчког председника.

По тврдњама из оптужнице председник Трамп  је „прибегао кривичним делима“ с обзиром на то да је изгубио на председничким изборима 2020. године, па према томе не може уживати имунитет од кривичног гоњења поводом његовог неуспелог покушаја да остане на функцији шефа државе, наводи се у измењеној федералној оптужници.

Џек Смит, специјални тужилац је са својим тимом поднео измењену оптужницу након што је Врховни суд САД овог лета оценио да бивши председници државе уживају широки спектар имунитета у погледу оног што су чинили у склопу своје функције док су били на функцији.

Према овој оптужници Трамп се терети за ковање завера са циљем преокретања изборних резултата у његову корист. Сврха прилагођавања оптужнице јесте да се амерички федерални судија Тања Чуткан убеди да спорна Трампова поступања никако нису званична, то јест нису почињена у склопу председничке функције, него су приватна.

Измењена оптужница истиче да “када је оптужени изгубио на председничким изборима 2020. године, он је прибегао кривичним делима да би покушао да остане на функцији”.

– Премда је оптужени за време завереништва за које је оптужен још био на функцији председника, његова завера била је фундаментално приватне природе. Радећи са екипом приватних саучесника у завери, оптужени је делао као кандидат кад је покретао вишеструка криминална средства како би кроз превару и обману, прекинуо вршење владине функције којом се гласови прикупљају и броје – а то је функција у којој оптужени, као председник државе, нема никакву званичну улогу – закључио је Смитов тужилачки тим.

Извор: Србија Данас/Курир

Izvor: Srbija Danas

Check Also

7 SAOBRAĆAJKI U SUBOTICI ZA 7 DANA: Jedna osoba teško povređena, tri lakše – devet pijanih vozača zadržano u policiji

Na području Policijske uprave u Subotici, od 30. septembra do 6. oktobra, dogodilo se sedam …