УПОЗОРЕЊЕ ЗА БИХ! Јабланица на удару НОВОГ потопа, још јачег него претходног

Како наводе из Агенције за водно подручје Јадранског мора, посебан ризик постоји на поплавним подручјима ТМТ, те на средњем и доњем току реке Неретве, укључујући њене притоке.

Упозорење се издаје због тренутне ситуације на поплављеним подручјима због могућих појава бујичних потока и клизишта, те обухвата општине и градове: Коњиц, Јабланица, Мостар, Чапљина, Груде, Љубушки, Широки Бријег и Посушје – наводи се у саопштењу. Грађани ових подручја се позивају на додатни опрез због могућности наглог пораста водостаја и опасности од бујичних вода и клизишта.

Такође, саветује се надлежним институцијама да помно прате ситуацију и реагују у складу са својим овлаштењима.

-Саветујемо надлежним институцијама да прате ситуацију и поступају у складу са овластима, придржавајући се Федералног оперативног плана обране од поплава, а службама које проводе мјере заштите, спашавања људи и материјалних добара препоручамо додатни опрез – додаје се у извештају.

Службе цивилне заштите се позивају да упозоре грађане на подручјима уз ријеке, посебно оне које немају изграђене заштитне водне објекте, на повећану опасност. “Надлежне службе цивилне заштите требају упозорити становништво на подручјима уз ријеке које немају изграђене заштитне водне објекте на опасност приласка обалама услијед могућих повећања дубина и брзине течења воде у ријекама,” каже се у саопштењу.

Правовремено обавјештавање и издавање упутстава за правилно понашање у таквим ситуацијама бит ће од кључне важности како би се умањиле евентуалне штете.

Закључно, грађанима се препоручује опрез, а надлежним службама благовремена и адекватна реакција на било какве промјене у хидролошкој ситуацији.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

KAD JE UGLEDAO KARLEUŠU, UDARIO PO RAKIJI I NEDOZVOLJENIM SUPSTANCAMA! Nije znao šta ga je snašlo kad je JK ušla u stan u Beogradu na vodi: Skoro mu pozlilo

Jelena Karleuša bila je u nedelju uveče specijalna gošća u lajvu Bogdana Ilića, poznatijeg kao …