Стиже нови ураган, становници Флориде праве залихе и обезбеђују куће, а ЕВО када се очекује!

Олуја, која се у недељу појачала у ураган категорије 1 са сталним ветром од 90 миља на сат, била је око 230 миља западно-северозападно од Прогреса у Мексику и око 765 миља западно-југозападно од Тампе на Флориди, према прогностичарима Националног центра за урагане у Мајамију.

Очекује се да ће данас тај ураган тренутно категорије један ојачати у “већи ураган”, што је категорија три и више, пре него што дотакне тло на западној обали Флориде средином недеље, упозорила је америчка агенцијаза надзор урагана (НХЦ).

Најаве те агенције изазивају забринутост на Флориди и остатку југоистока америчког чији велики деловии су разорени проласком урагана Хелена.

Власти су наредиле евакуацију неких делова округа Паско и острва Ана Марија код приобалног града Тампе од понедељка, а у још неколико места затражиле су од становника да то учине из предострожности.

Због претње од урагана Милтон републикански гувернер Флориде Рон де Сантис проширио је јуче наредбу о ванредној ситуацији у више места, у 51 округу од укупно њих 67.

Спасиоци још раде на пружању помоћи бројним настрадалим у урагану Хелена, најсмртоноснијем који је ударио САД од Катрине 2005. године.

Хелена је кулминирала као ураган категорије четири, погинуло је најмање 226 особа у шест савезних држава на југоистоку земљ. Од тога је најмање 14 особа страдало у држави Флорида, у којој су изазване и разорне поплаве.

Климатске промене загревају воде мора и океана и доприносе да брзо јачање олуја постаје вероватније и да се повећава ризик од снажнијих урагана, сматрају научници.

Америчка метеоролошка опсерваторија (НОАА) упозорила је крајем маја да ће сезона урагана која се протеже од почетка јуна до краја новембра, ове године бити изузетно јака, са могућношћу од четири до седам урагана категорија три и више.

Директорка савезне агенције за одговор на природне катастрофе (ФЕМА) Деан Кризвел рекла је да су потпуно спремни за ураган Милтон. Агенција је на мети критика због, како неки оцењују, неадекватног одговора на ураган Хелену.

Председник Џо Бајден јуче је позвао све становнике Флориде да слушају локалне званичнике и да се придржавају њихових упутстава.

Понављајући да ће се помагати колико год буде потребно разорене области на југоистоку земље у урагану Хелена, Бајден је такође најавио да шаље додатних 500 војника у савезну државу Северна Каролина, која је најтеже погођена Хеленом, и где је погинуло 118 људи.

Укупно је мобилисано 1.500 војника, поред хиљада спасилаца и припадника националне гарде.

Америчке власти су присиљене и да се супротстављају бројним дезинформацијама око помоћи пружене настрадалим у урагану Хелена.

Србија Данас/Телеграф

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Пожурите да се пријавите: Чак 50 милиона динара нове помоћи државе – Пријаве трају до 11. октобра

Како се наводи на сајту Министарства привреде Србије, укупно расположива бесповратна средства за реализацију овог …