Снажно невреме ПОТОПИЛО цео регион! Хрватска, Црна Гора и БиХ на удару обилних падавина, упаљени црвени аларми – шта се очекује у Србији? (ВИДЕО)

Најдраматичнија ситуација тренутно је у БиХ, у околини Јабланице.

Горска служба спасавања (GSS) Јабланица позива становнике да се јаве за помоћ ГСС-у и ватрогасцима како би помогли у акцијама спасавања због поплава које су ноћас изазвале обилне падавине. За Klix.ba из Ватрогасне станице Јабланица кажу да је Јабланица у потпуности блокирана.

– Полиција нас је обавестила да је блокирана и пруга. У Јабланицу се тренутно не може ни ући, нити изаћи. Фиксни телефони раде, али мобилна телефонија нема сигнала – казали су за Klix.

ГСС Јабланица јавља да има поплављених кућа и позивају становништво да помогну.

– Не крећите се улицама ни пешке ни у возилима. Бујице су преплавиле саобраћајнице – упозоравају из ГСС-а.

Из Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) саопштено је да је прекинута путна комуникација. Због великих бујица и одрона угрожено је становништво, уз информације да има велики број повређених и несталих особа. Део Бутуровић Поља такође је одсечен од локалног пута, као и да је тешко приступити људима. У месту Острожац дошло је до одрона пруге.

Хрватска уводи ванредне мере од поплава

Због кише која и даље пада у Хрватској може се очекивати даљи пораст водостаја Купе и увођење ванредних мера од поплава код Карловца због Купе, као и на Уни код Хрватске Костајнице, рекла је министрка Марија Вучковић.

– Што се тиче Саве у току је упуштање у нашу природну ретенцију Лоњско поље како би се смањиле велике воде, рекла је за Дневник ХРТ-а министрица заштите животне средине.

Нагласила је да се ванредне мере уводе, припремне радње су обављене и систем је спреман за обрану. Упозорила је да постоји ризик код дела приградских насеља града Карловца и плављења дела Хрватске Костајнице.

Томислав Новосел из Хрватских вода рекао је за Дневник Нове ТВ да ће сталне падавине довести до секундарног воденог таласа река Купе и Саве. У горњем току Купе уведене су ванредне мере обране од поплава, а у околини Госпића излили су се мање бујице.

Данас се очекује да ће висина водостаја на подручју Карловца бити на нивоу изнад 800 центиметара што су, истиче Новосел, врло ретки и високи водостаји. Упозорио је да би могли бити угрожени објекти који се налазе најниже уз обалу Купе, низводно од центра Карловца.

У Црној Гори данас на снази црвени метеоаларм

Завод за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе издао је за данас црвени метеоаларм, због најављеног јаког ветра и обилне кише. Како је објављено на сајту Завода, данас се у континенталним и планинским областима, као и у централном делу и на приморју, очекују удари ветра од преко 90 километара на сат.

У тим областима очекује се и јака киша, од десет до 20 милиметара падавина за три сата.

Могуће су временске непогоде и град – упозорили су из ЗХМС, додајући да се у источним и североисточним пределима Црне Горе ујутру, а могуће и поподне, очекује често умерена до јака киша или пљускови са грмљавином.

Из ЗХМС су казали да ће обилне падавине пратити јак, на ударе и олујни јужни ветар. Наводи се да се у другом делу дана и током ноћи очекује делимично разведравање, уз само понегде мало кише, а поподне ће и јужни ветар знатно ослабити.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) раније су саопштили да ће подручје Црне Горе бити под утицајем циклонске активности и да су интензивне падавине нарочито могуће у ноћи између четвртка и петка, као и у петак током првог дела дана. Они су упозорили да су, због обилних падавина, могуће локалне поплаве посебно у урбаним срединама, бујичним токовима и дуж саобраћајница које пролазе кроз планинске пределе. Директорат за заштиту и спашавање МУП-а апеловао је на грађане да прате званична саопштења и предузму мере заштите како би умањили потенцијалне последице ових временских непогода.

Они су препоручили грађанима да се припреме за непогоде и осигурају имовину, посебно ако живе у подручјима која су подложна поплавама или јаким ветровима.

Избегавајте путовања уколико није неопходно, нарочито у планинским пределима и подручјима која су склона одронима – казали су из Директората.

Они су рекли и да грађани треба да буду спремни на прекиде у снабдевању и да припреме најважније у случају прекида у снабдевању водом, струјом или комуникацијама. Директорат, како се наводи, остаје у сталном контакту са свим релевантним службама како би се адекватно одговорило на све евентуалне последице временских непогода. 

– Апелујемо на све грађане да предузму одговарајуће мере како би заштитили себе и своју имовину – поручили су из Директората.

Каква је ситуација са Србијом?

У Србији у петак облачно, повремено са кишом и пљусковима, на југу и на истоку Србије пљускови ће бити праћени и грмљавином. Очекују се и обилније падавине. Ветар у скретању на северозападни, док ће на југу и истоку Србије дувати југоисточни ветар. Јутарња температура од 12 до 18 степени, максимална дневна од 16 на северозападу до 28 степени на југоистоку Србије.

У Београду у петак облачно, повремено са кишом и пљусковима. Ветар у скретању на северозападни. Јутарња температура 17 степени, максимална дневна 21°Ц.

Србија Данас/Телеграф

Izvor: Srbija Danas

Check Also

ŽRTVE DŽONIJA SA VRAČARA LIKVIDIRANE PO UGLEDU NA BELIVUKA! Jednog našli raskomadanog u plitkom grobu i bez odeće, drugi dobio metak u sačekuši!

Nikola Vušović, poznatiji kao Ludi Džoni ili Džoni sa Vračara, sumnjiči se da stoji iza …