Си Ђинпинг послао поруку поводом 75. година НР Кине: "Постизање потпуног националног уједињења заједничка је тежња кинеског народа"

Он је говорио на пријему поводом 75. годишњице Народне Републике Кине, која је основана 1. октобра 1949. године, пише РСЕ. Си је такође апеловао на супротстављање “сепаратистичким активностима” присталица тајванске независности, те је позвао становништво да се ослони се на Комунистичку партију Кине и њену војску пре тешких времена.

Овогодишње обележавање рођендана Народне Републике Кине било је скромније у односу на прославе претходних година, што показује да власти вероватно настоје да избегну разметљиве церемоније док су Кинези под финансијским притиском, пишу светски медији.

Постизање потпуног националног уједињења заједничка је тежња кинеског народа – рекао је Си у говору нагласивши да је “Тајван света територија за Кину. Људи са обе стране Тајванског мореуза су крвно везани и те породичне везе ће увек бити јаче од других”.

С друге стране, тајвански председник Лаи Чинг-те одбацује захтеве Кине за уједињењем, а Пекинг га сматра “опасним сепаратистом”, појашњава АФП. Кина је последњих година појачала војни и политички притисак на Тајпеј, шаљући ратне авионе, беспилотне летелице и поморска пловила око острва готово свакодневно.

Две стране су биле под влашћу одвојених влада од 1949. године, након завршетка кинеског грађанског рата. Комунисти су преузели власт у Пекингу и основали Народну Републику Кину 1. октобра 1949. године, док су поражени националисти побегли на Тајван, преместивши седиште Републике Кине са копна у Тајпеј. Кинеска владајућа Комунистичка партија сматра Тајван својим, упркос томе што га никада није контролисала, и обећала је да ће се “поновно ујединити” са самоуправном демократијом – силом ако буде потребно, написао је Си-Ен-Ен.

И у прошлости су кинески лидери обећавали да ће једног дана преузети контролу над Тајваном али, додаје амерички телевизијски канал, Си као најасертивнији кинески лидер у последњих неколико деценија, појачао је реторику и агресију на острво, подстичући напетост преко теснаца и изазивајући забринутост за војну конфронтацију.

У говору пред око 3.000 чланова КПК у понедељак уочи Дана државности Кине, Си је похвалио напредак Кине откако су комунистичке снаге свргнуле националистичку владу и успоставиле Народну Републику. Си, шеф кинеске владајуће Комунистичке партије, рекао је да “никакве потешкоће не могу спречити кинески народ да иде напред”, али је позвао становништво да буде “будно”, да се припреми за опасност и ослони се на странку и њену војску пре тешких времена.

Пут пред нама неће бити лак, сигурно ће бити потешкоћа и препрека, а могли бисмо наићи на велике тестове као што су јаки ветрови и узбуркано море, или чак олујни таласи – рекао је Си.

Србија Данас/РСЕ

Izvor: Srbija Danas

Check Also

ŠEIK ODLEPIO CA CECOM: Milioner zakupio VIP separe za nastup srpske pevačice, nije pitao za cenu

Šeik odlepio za Cecom Ražnatović (51). Bogati Arapin iz Dubaija čuo je da će srpska …