Пети октобар – 24 године од прекретнице у модерној историји Србије

Више стотина хиљада људи из целе Србије протестовало је због непризнавања резултата председничких избора.

Демократска опозиција Србије (ДОС), коалиција 18 опозиционих странака, позвала је грађане да се тог 5. октобра окупе испред зграде Савезне скупштине како би изразили незадовољство резултатима председничких избора одржаних 24. септембра 2000. године. 

Masovne demonstracije
Масовне демонстрације / Извор: Youtube/Printscreen/Regionalna телевизија

Централни мотив протеста била је борба против изборне крађе, након што је Савезна изборна комисија оспорила победу кандидата ДОС-а, Војислава Коштунице, и саопштила да су припреме за други круг избора биле у току.

За опозицију и грађане Србије, то је био знак да Милошевић није спреман да призна изборни пораз, упркос томе што је Коштуница, према тврдњама ДОС-а, освојио 52,54% гласова у првом кругу.

Masovne demonstracije
Масовне демонстрације / Извор: Printscreen/Youtube/Regionalna телевизија

Овај потез режима био је прекретница, јер је пробудио огроман талас незадовољства и беса у народу, који је до тада годинама трпео санкције, инфлацију и ратне сукобе.

Дан када су грађани устали против Милошевићеве владавине

Од раних јутарњих сати, колоне грађана из целе Србије кретале су се ка Београду. Иако су снаге полиције покушавале да их зауставе на регионалним путевима, многи су успели да се пробију до престонице, окупљајући се на улицама у знак протеста. Атмосфера у Београду била је наелектрисана, а напетост је расла из минута у минут.

Око 15.35 часова, група демонстраната ушла је кроз прозор у зграду парламента.

Убрзо су избили сукоби између демонстраната и полиције, током којих су се чули пуцњи из ватреног оружја и бачен је сузавац у близини зграде Радио-телевизије Србије (РТС). Зграда јавног сервиса у Таковској улици је запаљена, а редовни програм је прекинут после 17 часова.

Masovne demonstracije
Масовне демонстрације / Извор: Printscreen/Youtube/Regionalna телевизија

Један од кључних тренутака протеста био је када су се полицајци из станице у Улици Мајке Јевросиме придружили демонстрантима, положивши оружје. Овај чин јасно је показао да Милошевићев режим губи контролу над ситуацијом.

Ишчекивање у ноћи промена

Док су хиљаде грађана славиле победу на улицама Београда, многи су са стрепњом ишчекивали одговор војске и Милошевићевих лојалиста. 

Нажалост, протести нису прошли без жртава. Активисткиња Демократске странке Србије (DSS), Јасмина Јовановић, трагично је настрадала након што је несрећним случајем пала под камион, док је Момчило Стакић из Крупња преминуо од последица срчаног удара. Повређено је укупно 65 особа.

Ипак, у јутарњим сатима 6. октобра, Слободан Милошевић је коначно признао изборни пораз. Два дана касније, 7. октобра, Војислав Коштуница положио је заклетву као нови председник Савезне Републике Југославије, чиме је званично завршена ера Милошевићеве владавине.

Vojislav Koštunica
Војислав Коштуница / Извор: Printscreen/Youtube/RTS Мерила времена – Званични канал

Симбол народне борбе

Петооктобарске демонстрације у савременој историји Србије сматрају се догађајем који је отворио пут ка демократији и политичким реформама. 

Остаће симбол народне воље за променама и побунама против ауторитарног режима.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

NAŠ POZNATI MUZIČAR ZABRANIO SUPRUZI DA SE OPERIŠE! Ona žarko želi ovu intervenciju, a on joj ne dopušta zbog ovog razloga

Pevačica Natalija Trik FX je jedna od retkih sa javne scene koja se nije podvrgla …