Огласила се мајка Матеје Матијевића – ово је обољење са којим се бори од малена, лека нема, а операција неизбежна због болова

Матеја Матијевић је синоћ напустио ријалити “Елита 8” и то због операције којој ће ускоро бити подвргнут. Тим поводом у Белу кућу је стигло писмо Великог шефа у којем је задругарима саопштено следеће: 

– Драга Елито, морамо да вас обавестимо да је Матеја морао да напусти “Елиту” из здравствених разлога. Мораће да иде на операцију, а вратиће се након опоравка – гласило је писмо које је посало Велики Шеф.

Овим поводом огласила се и Матејина мајка Ивана, која није желела да детаљише. 

– Тачно је, изашао је, мора на операцију – рекла је она, а на питање због чега, његова мајка је одговорила:

– Мој син не би волео да ја говорим о томе. Имао је проблем и пре са тим, биће све у реду, извините мало је непријатно да причам о томе – изјавила је Ивана за Ало!

Mateja-Matijević
Матеја-Матијевић / Извор: Србија Данас

“Морам на операцију тестиса”

Друге ноћи уласка учесника у “Елиту 8” Матеја Матијевић је у разговору са Миланом Милошевићем открио да пати од Варикоцеле (Варикокеле), односно, проширених вена на тестисима. 

Mateja i Milan Milošević
Матеја и Милан Милошевић / Извор: Тв Пинк Printscreen

-Е, нешто сам се оперисао и нисам могао да тренирам 15 дана, а иде избор за Мистера, распадам се – говорио је тад Матеја.

-Шта си оперисао? – упитао га је Милан. 

-Варикоцелу, проширена вена на левом тестису. Од малена имам то – причао је Матеја. 

Шта је Варикоцела и како се лечи?

Варикокела је проширење венског сплета (plexus пампиниформис) у скротуму (мошници) и унутрашње сперматичне вене (вена сперматица интерна) који одводе венску крв из семеника (тестиса). Најчешће нема клиничких симптома, али је значајан фактор у настанку неплодности.

Учесталост

У општој популацији варикокела се јавља у 10-20% случајева,а  налази се код 40% неплодних мушкараца.

Подела

Варикокеле се према величини деле на мале, средње и велике.

мале – примећују се само при напињању или ношењу тешких предмета када је отежано отицање венске крви па се варикокела повећава
средње – могу се дијагностиковати пипањем тестиса
велике – уочавају се самим погледом на тестис

Према страни коју захватају варикокеле се могу налазити на левој, десној страни или могу бити обостране.

Узрок настанка

Варикокеле су најчешће непознатог узрока јер код већине особа нема попратних болести нити процеса. Међутим, варикокеле могу бити последица болести горњих мокраћних путева, најчешће тумора бубрега. Поремећај циркулације доводи до враћања крви натраг из бубрежне циркулације у тестисе због чега се вене шире.

Клиничка слика

Варикокела је обично без симптома. Често се открива приликом обраде неплодности. Болесници се понекад жале на осећај тежине или бол у скротуму. При опипавању скротум је налик на врећу пуну глиста. На кожи скротума могу се јавити знојење, упала коже, црвенило и ојед. Варикокела смањује плодност, али не код свих мушкараца. Код млађих мушкараца је битно да ли се стање погоршава јер варикокела понекад може довести до атрофије (одумирања) тестиса.

Дијагноза

За препознавање варикокеле најважнији је преглед и пипање тестиса. Дијагноза се најчешће поставља опипавањем тестиса док мушкарац стоји. Понекад је варикокела тако велика да се уочава самим посматрањем. Тестис на страни варикокеле је често мањи него супротни тестис. Дијагноза се потврђује ултразвуком, тзв. kolor-doppler ултразвуком којим се може приказати проток крви у сниманом подручју тела. Када се сумња на болести у трбушној шупљини које секундарно узрокују варикокелу може се урадити компјутерска томографија (ЦТ).

Варикокеле се могу доказивати и другим методама као што је венографија, радионуклидна ангиографија и обичан ултразвук.

Лечење

Засад не постоје лекови који би успешно лечили варикокелу иако се интензивно истражују антиоксиданти као потенцијални нехируршки лекови.

Лечење најчешће није потребно. Ако су изражени лакши болови и неугодан осећај у препонама препоручује се ношење стезника или подупирача (суспензорија). Код већих варикокела потребан је хируршки захват.

Хируршки захват се спроводи у следећим случајевима:

јак бол у тестисима који не одговара на другачије лечење
поремећај функције тестиса
смањење (атрофија) тестиса

Варикокела се може лечити и интервентним радиолошким методама где се у вену улази катетером који крвном струјом долази у тестис и под контролом рендгенских снимака емболизују се проширене вене различитим средствима. Потребно је суздржавање од сексуалних односа најмање недељу дана после захвата, пише Stetoskop.info.


Izvor:Srbija Danas

Check Also

Мирза Селимовић упао у тоалет непознатој девојци, од призора који је видео доживео је ШОК: Познати композитор морао одмах да реагује

Певач Мирза Селимовић испричао је у “Амиџи шоу” све о непријатности коју је доживео, а …