"Ово је изузетно опасан тренутак" Нови детаљи иранског ваздушног УДАРА на Израел

Лансирано је око 200 пројектила од којих је већина била балистичка, што их чини тежим за пресретање и обарање због велике брзине и путање под углом.

Јуче је испаљено дупло више балистичких пројектила у односу на напад Ирана у априлу, када је лансирао око 300 комада оружја на Израел – дронова, крстарећих ракета (које су спорије и имају равнију путању) и неких балистичких ракета.

Тада се говорило да је око 99% успешно пресретнуто, уз минималну штету.

Америчке снаге, као и УК, биле су укључене у одбијање јучерашњег напада на Израел. Секретар за штампу Пентагона, генерал-мајор Пат Рајдер, рекао је да су два ратна брода лансирала око десетак пресретача – одбрамбених пројектила – на балистичке циљеве.

Не можете лансирати толико пројектила на мету без намере да нешто погодите – рекао је генерал-мајор Рајдер.

“Ово је изузетно опасан тренутак”

Ово је изузетно опасан тренутак за Блиски исток и Израел ће вероватно одговорити, рекао је за Скај њуз бивши британски министар одбране Грант Шапс. Он каже да је „тешко замислити да Израел не одговори“ на напад Ирана, „земље која жели да збрише Израел са лица Земље“.

Одговор Ирана на израелску одмазду је такође “веома забрињавајући”, додао је он.

Такође са сигурношћу могу да кажем да ћемо, ако се ништа не промени, и даље имати Хезболах, Хуте, Хамас, милиције које подржава Иран, како у Сирији тако и у Ираку, а сам Иран ће наставити да напада – рекао је он.

Србија Данас/Блиц

Izvor: Srbija Danas

Check Also

НЕТАЊАХУ ЉУТ НА МАКРОНА: Срам вас било, у рату ћемо победити и без вас!

– Док се Израел бори против снага варварства које предводи Иран, све цивилизоване земље треба …