Нова измена Кривичног законика на помолу: Јача заштита просветара и лекара, ДОЖИВОТНА робија за силовање!

У предлогу стоји да ко нападне лице запослено у образовној или здравственој установи или чланове њихових породица, а у вези са пословима које обављају у образовној и здравственој установи казниће се затвором од три месеца до три године.

У предлогу стоји да ко нападне лице запослено у образовној или здравственој установи или чланове њихових породица, а у вези са пословима које обављају у образовној и здравственој установи казниће се затвором од три месеца до три године.

– Ако приликом извршења дела учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи (исто се односи и на здравствену установу) или члану његове породице или прети употребом оружја, казниће се затвором од шест месеци до пет година – наведено је у нацрту измене и допуне Кривичног законика, који је објављен на сајту Министарства правде.

За нанету тешку телесну повреду запосленима у образовним или здравственим установама и члановима њихових породица казниће се затвором од једне до осам година.

Јавна расправа о нацрту измене Кривичног законика траје месец дана. Након тога сугестије, предлози, иницијативе и коментари на текст нацрта о изменама и допунама Кривичног законика достављају се Министарству правде на  е-маил адресу: [email protected] или на адресу: Министарство правде, Београд, Немањина бр. 22-26.

Још новина у предлогу Кривичног законика

Нису то једине новине које доносе измене Кривичног законика. Предвиђене су строже казне за бројна кривична дела. За лекаре који живорођено дете прогласи мртвим ради промене породичног стања- усвајања, казниће се затвором од једне до осам година.

Адвокат, јавни бележник, јавни извршитељ, лекар који неовлашћено открије податак о личном или породичном животу који је сазнао у обављању свог позива, казниће се новчаном казном или затвором од годину дана. Неће се казнити за кривично дело ако се подаци открију у општем интересу.

Законодавац је предвидео строже казне за насиље у породици.

– Ко применом насиља, претњом да ће напасти на живот или тело, дрским или безобзирним понашањем угрожава спокојство, телесни интегритет или душевно стање члана своје породице, казниће се затвором од шест месеци до пет година – наведено је у нацрту. До сада је казна за то дело била три месеца до три године.

Уколико се у породичном насиљу користи оружје, опасно оруђе запрећена казна је од једне до десет година, док је до сада било шест месеци до пет година. За наношење тешких телесних повреда предложено је да се запрећена казна од две до десет година замени затворском казном од три до 12 година.

Уколико је услед насиља наступила смрт члана породица запрећена затворска казна за учиниоца тог дела је од пет до петнаест година, а ако је члан породице малолетно лице учинилац ће се казнити затвором од најмање десет година.

Ко прекрши мере заштите од насиља у породици које му је суд одредио на основу закона, којим се уређују породични односи, предвиђена казна је шест месеци до пет година и новчана казна (до сада је била од три месеца до три године).

За силовање максимална казна доживотни затвор

Доживотна казна затвора се уводи као максимална казна и код “обичног” убиства, а не само код тешког убиства, као и за силоватеље. До сада је запрећена казна затвора за силоватеље била од пет до 12 година, а предлогом измене Кривичног законика предвиђена је од пет година до доживотне робије. 

За обљубу над немоћним лицем предлог је да запрећена казна буде од осам година до доживотне казне затвора.

За обљубу детета предвиђена казна је од пет година до доживотне казне затворе, а ако за последицу има трудноћу од осам година до доживотне казне затвора.

Адвокат Југослав Тинтор каже за Euronews Србија да честе измене Кривичног законика нису добра пракса и да то утиче правну сигурност грађана.

Сматра да се није водило рачуна да не дође до диспропорције што се тиче запрећених казни за одређена кривична дела. Као пример навео је то што се значајно повећавају казне за обично убиство, где је запрећена доживотна казна затвора, а да санкционисања за нека кривична дела нису ни разматрана.

– Пластично, на пример кривично дело тероризма се не помиње. То је кад неко у случају отмице авиона, и већег броја људи у њему, изазове неку катастрофу експлозивним нуклеарним средствима и слично. Ту је запрећено од пет до 15 година. Ту видим диспропорцију, да је немогуће да такав један акт буде са таквом казном, а да, на другој страни, за трговину људима казне иду рапидно горе, за насиље у породици рапидно горе – навео је он.

Извор: Србија Данас/Euronews

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Након дивних вести које је Анастасија поделила, Андреана Чекић јој уделила прелепу честитку "Љубави, радујем се свему што долази"

Млада музичка звезда Анастасија Ражнатовић, ћерка познате певачице Светлане Цеце Ражнатовић, изненадила је своје фанове …