Како ће изгледати сведочење дечака-убице из "Рибникара? Стручњаци тврде: "Неће презати ни од какве манипулације, може да дође и до…"

То ће бити први пут да дечак изађе из психијатријске клинике после злочина 3. маја 2023. Дечак убица ће у пратњи психијатра, колима Хитне помоћи бити довезен у суд. У судници ће бити смештен у стаклену, затворену кућицу за заштићене сведоке.

Дечак ће тако моћи да види све, а њега нико. Судија, оптужени, адвокати, породице жртава, саслушаће га преко звучника и гледати преко монитора, а психијатар ће посматрати дечака док сведочи и моћи ће евентуално да интервенише и тражи паузу. Психијатар ће такође рећи да ли дечак има медицинске сметње због којих не може да сведочи.

Биљана Ћулафић, педагог и психотерапеут, каже за “Блиц уживо да није изненађења приступом када је у питању сведочење дечака-убице.

– Ово је регуларно поступање када је у питању малолетно лице. Иде се на то да он треба да буде на неки начин заштићен. Овим се не штите родитељи жртава, овим се штити и то дете с обзиром на његове године. Тако да нисам изненађена – рекла је Ћулафић.

На питање да ли мисли да је фер да родитељи убијене деце не виде дечака-убицу први пут након злочина, каже да је то питање за њих.

– Можда би им некако било, да кажем, лакше да виде и то лице. Обично, они који су починили оваква убиства, не показују нимало емпатије и не би они ту могли да очекују, бог зна шта, ја верујем да ће лице дечака убице бити прилично хладно и смирено.

Ћулафић каже да верује да ће психијатар који ће бити у пратњи дечака бити задужен да прати да ли је то превише стреса за дечака-убицу. 

 Просто ће да прати његово ментално стање. Да ли он ту може јасно да одговара или не. Може да се деси да добије некакав напад панике, јер сада он више није онај дечак убица који је популаран, већ је то дечак убица који сада мора да се сусретне са тим шта је радио. Макар и путем одговарања тога како су његови родитељи поступали и како је тај његов наставник стрељаштва, како би га већ назвали, тренирао стрељаштво, радио – каже Ћулафић.

На питање да ли би јој био изазова да она лично буде у пратњи дечака-убице, гошћа каже:

– Професионални изазов би ми био велики, зато што верујем да он неће презати ни од какве манипулације да спроведе нешто у дело, може чак да дође и до покушаја бекства – рекла је Ћулафић.

Извор: Србија Данас/Блиц

Izvor: Srbija Danas

Check Also

7 SAOBRAĆAJKI U SUBOTICI ZA 7 DANA: Jedna osoba teško povređena, tri lakše – devet pijanih vozača zadržano u policiji

Na području Policijske uprave u Subotici, od 30. septembra do 6. oktobra, dogodilo se sedam …