Да ли Србији прети сценарио из Јабланице? Ово су најновије прогнозе метеоролога – И док регион тоне све дубље у ОВОМ граду невероватних 28 степени

Наш регион, под утицајем је веома снажног циклона који се премешта са Медитерана и Јадрана, а катастрофално невреме са поплавама и бујицама погодило је БиХ, Црну Гору и Хрватску. Нажалостм, има мртвих а разарања су огромна.

Под утицајем овог циклона је и Србија, па је време кишовито, уз пљускове.

Срећом, нашој земљи не прете падавине огромних размера као у региону, иако је било обилних и биће их и даље у одређним деловима земље до вечерас, па је због тога неопходно редовно пратити државне и надлежне службе и понашати се у складу са њиховим најавама и упозорењима.

У склопу циклона преко Србије се таласа и хладни фронт, који је северу и западу земље донео право јесење време, а на југоистоку владају праве летње температуре.

Тренутне температуре крећу се од јесењих 14 степени у Војводини и 15 у Београду и Ваљеву, до чак 28 степени у Димитровграду, а управо је хладни фронт одговоран за огромне температурне разлике.

И док су температуре на југу и истоку Балкана и југу и југоистоку Србије праве летње, због струјања топле ваздушне масе са севера Африке, на северу и западу Балкана и северу и западу Србије су праве јесење, док у области Алпа и у планинама Словеније веје и снег.

Огромне количине снега  пале су у Алпима, док је област Јадрана и запад Балкана погодила веа снажна облачност са врло обилним кишама, поплавама и бујицама.

Након севера и запада Србије, талас падавина са да се премешта даље на исток.

До краја дана у Србији кишовито. Обилније падавине очекују се на југу и истоку земље, уз премештање хладног фронта ка овим пределима, који ће донети освежење.

У овим пределима очекују се и пљускови са грмљавином.

И док ће падавине на северу и западу Србије полако престајати, на југу, југиоистоку и истоку очекује се од 10  до 30, локално и до 40  литара кише по квадратном метру.

У Србији у суботу облачно, повремено са кишом и пљусковима, на југу и на истоку Србије пљускови ће бити праћени и грмљавином.

На северу и западу биће суво.

Дуваће слаб до умерен северни и североисточни ветар, на југу слаб, југозападни.

Јутарња температура од 8 до 16 степени, у Београду 11 степени, максимална дневна од 15 на северозападу до 23 степени на југу Србије, у Београду до 17 степени.

У Србији у недељу умерено до претежно облачно, повремено са кишом и пљусковима са грмљавином.

Биће и свежије

Почетком следеће седмице стабилизација времена, да би средином недеље уследили пролазно погоршање времена.

Извор: Србија Данас/Телеграф

Izvor: Srbija Danas

Check Also

RSS Feed Generator, Create RSS feeds from URL

RSS Feed Integrations Make your RSS feed work better by integrating with your favorite platforms. …