ДА ЛИ И СРБИЈИ ПРЕТИ ПОТОП?! Сава ће нагло расти и у нашој земљи, а ево да ли има ОПАСНОСТИ од катастрофе попут оне из региона

БиХ и Црну Гору погодиле су падавине, поплаве и бујице разорних размера, уз мртве и катастрофалне последице.

Обилне падавине условиле су вишеметарски пораст Саве у горњем току која се излила у Загребу.

Падавине нису заобишле ни Србију, али далеко мањег интензитета. Ипак, ситуација из региона огледаће се и на стање у Србији.

Сава ће наредних дана и на току кроз Србију имати нагли пораст, а очекује се пораст и за метар и по у наредних четири дана, наричито у горњем току кроз Србију, док ће код Београда пораст бити за око пола метра, а пораст ће се наставити и након тог периода.

RHMZ
РХМЗ / Извор: РХМЗ

Срећом, добра вест је да је Сава у претходном периоду имала низак и средњи, у Београду средњи водостај и да је за сада наше речно корито спремно за прихват веће kolličine воде и Словеније, Хрватске и Босне.

Дакле, иако се у наредном периоду очекује нагли пораст Саве у Србији, за сада нема опасности од проглашења редовне одрбане од поплава, нити има опасности од поплава, али ситуацију треба редовно пратити, као и редовно пратити државне и надлежне службе.

Ове падавине неће утицати на водостај Дунава, који је у септембру донео катастрофалне поплаве Мађарској и Аустрији. Дунав ће у наредном периоду у Србији имати даљи пад, при чему је водостај већ сада увелико испод границе редовне одбране од поплава, док ће Дунав низводно од Новог Сада, нарочито низводно од Земуна имати наредних дана пораст, али без икаквих опасности.

Остале реке у Србији тренутно имају доста низак водостај, тако да ће актуелне падавине само побољшати хидролошку ситуацију на рекама јужније од Саве и Дунава.

Србија Данас/Телеграф/Аутор: Ђорђе Ђурић

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Гледао овај филм па добио идеју за масакр! Дечак-убица из "Рибникара" открио ПРАВИ МОТИВ језивог злочина: "После тога сам почео да планирам"

Дечак-убица је на саслушању рекао и да је језив масакр почео да планира пошто је …