Данас славимо ВЕЛИКОГ заштитника: Због овог мудраца је Римско царство престало да прогони хришћане – Уколико данас идете у цркву ОБАВЕЗНО учините једну ствар

Он је један од Седамдесеторице, ученик великих апостола. Проповедао је јеванђеље у Атини и био епископ најпре у Атини после Светог Публија, а потом у граду Магнезији. Био је врло учен у светској мудрости и богат благодаћу духа светога.

Његов животописац каже о њему: Беше као звезда јутарња посреди облака (Сирах. 8, 6); облаци беху тамно јелинско незнабоштво, без светлости благочешћа; а Свети апостол Кодрат кроз реч Божју засија им – Јелинима – као светлост велика, осветли таму, низложи скверне жртве, скруши идоле, и разори храмове демонске молитвом.

Но тама увек мрзи светлост; тако су и незнабошци омрзли Кодрата и најпре су га тукли камењем, као некада Јевреји Светог Стефана, а потом су га бацили у тамницу и нису му давали хлеба све док није испустио душу и преселио се у царство Христово. Свети Кодрат написао је одбрану хришћанства и предао је цару Адријану. Та одбрана толико је подејствовала на незнабожачког цара да је овај наредио да се хришћани не гоне без нарочитих кривица.

Пострадао је око 130. године. Сахрањен је у Магнезији, где је и пострадао.

Свети Кодрат сматра се заштитником учених људи. Они који желе да добију део његове мудрости на данашњи дан треба да му у цркви запале свећу и посвете ову молитву:

Тропар: Апостоле Свети Кодрате, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Извор: Србија Данас/СПЦ

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Vatra progutala automobil! Teška saobraćajna nesreća na auto-putu između Umčara i Vodnja (VIDEO)

Na snimku se može videti da je vatra zahvatila celo vozilo.  Za sada nisu poznati …