(ВИДЕО) СМРТОНОСАН НАПАД ИЗРАЕЛА НА БЕЈРУТ Више погинулих у ваздушном удару, небо изнад Либана засветлело од пламена експлозија

Израел наводи да је спровео прецизан ваздушни удар на Бејрут. Очевици Ројтерса кажу да су видели велику експлозију, а снаге безбедности кажу да је мета била зграда у централној четврти Бејрута Бахура, близу зграде парламента. Најмање шесторо људи је погинуло а седморо је рањено, саопштили су либански здравствени званичници.

Три пројектила су такође погодила јужно предграђе Дахије, где је лидер Хезболаха Хасан Насралах убијен прошле недеље, дан пошто је Иран испалио више од 180 ракета на Израел.

Амерички председник Џо Бајден у среду је снажно осудио иранске нападе на Израел, али је рекао да “не би подржао израелски напад на иранска нуклеарна постројења”.

Одговор је не – рекао је Бајден када му је постављено питање о могућности да Израел из одмазде изврши удар на локације које су повезане са иранским нуклеарним програмом.

Осам израелских војника погинуло у борбама у Либану

Израел је саопштио да је осам његових војника убијено у сукобима на југу Либана. То су највеће жртве са израелске стране на фронту у Либану у протеклих годину дана сукоба са Хезболахом.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху у видео снимку је изразио саучешће породицама погинулих војника и поручио: “На врхунцу смо тешког рата против иранске осовине зла, која жели да нас уништи. То се неће догодити јер ћемо стајати заједно, и уз Божју помоћ, победићемо заједно“, рекао је.

Хиљаде Либанаца и Сиријаца који живе у Либану прешле су границу са Сиријом, бежећи од израелских ваздушних удара. Екипа Асошијетед преса је видела стотине људи на једном од граничних прелаза у Сирију, а многи су рекли да путују ка граду Хомсу, удаљеном тридесетак километара од границе.

Иран је у уторак саопштио да је ракетни напад – највећи ирански удар на Израел икада – завршен, ако не уследе даље провокације.

Био је то други напад Ирана на Израел ове године, након што је у априлу Техеран лансирао 300 пројектила и дронова.

У Гази је сахрањен 38-годишњи мушкарац, једина позната жртва иранског ракетног напада на Израел претходног дана. Он је боравио у комплексу палестинских снага безбедности на окупираној Западној обали када је погинуо од шрапнела током иранског напада у уторак. Израел је саопштио да је његова противваздушна одбрана у великој мери осујетила тај напад.

Србија Данас/Глас Америке

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Vučić: Očekujem u narednih 48 sati žestok odgovor Izraela, napad na iranska ne samo libanska postrojenja

– Очекујем у нарендих 48 сати жесток одговор Израела, напад на иранска не само либанска …