Брод који преноси експлозив за Израел ће пристати у црногорској или хрватској луци?

Тренутно се у средишту Јадранског мора налази теретни брод МВ Kathrin, у немачком власништву и под португалском заставом, а према наводима европских медија на њему се налази велика количина експлозивног материјала који је, наводно, требао бити испоручен Израелу.

Према доступном документу намибијских власти, на броду се налази 60 контејнера експлозива ТНТ и осам контејнера експлозива Hexogen, који је, како наводе стручњаци, кључна компонента у израелској производњи муниције и бомби.

Смртоносни терет

Ове седмице је Amnesty Интернатионал (АИ) апеловао на власти Црне Горе и Словеније да спрече најављени пристанак овог теретњака у луке Бар и Копар, јер би се материјал могао користити за производњу оружја, односно за злочине које Израел врши на окупираним палестинским територијама Појаса Газе и Западне обале.

– Смртоносни терет, за који се верује да се налази на броду МВ Kathrin, не сме доћи до Израела због јасне опасности да ће допринети чињењу ратних злочина над палестинским цивилима – казала је шефица АИ Словеније Наташа Посел.

– Намибија је с правом испунила своје међународне обавезе да осигура да војни терет МВ Kathrin не буде пребачен Израелу. Сада је на Словенији, Црној Гори и свим другим државама да ураде исто и спрече реализацију тог незаконитог трансфера. –

Црногорски медији су објавили да је дозвола за пристанак у Бару повучена те да би могао пристати у хрватској луци Плоче, док из Словеније очекују његов пристанак у луци Копар. Један од тих медија је портал Радио-телевизије Црне Горе, који је 1. октобра објавио, позивајући се на своје добро обавештене изворе, да “брод под португалском заставом МВ Kathrin, који носи експлозив намењен Израелу, неће ући у Луку Бар”.

Апел УН-а

Медији наводе да је пристанак МВ Kathrin отежан због тражења да се његова регистрација у Португалу откаже. Према неименованим изворима из власти, португалски портал Португал Ресидент наводи да је отказ последица „упорних и непрестаних упита за објашњење“ Португалске владе која “процена ситуацију и врши консултације с власником брода”.

– Неће више пловити под португалском заставом, прича је завршена – наводи португалски портал речи свог извора и додаје да ће тај процес трајати неколико дана. Док тај процес не буде окончан, брод не може пристати ни у једну луку.

Званични Лисабон, који је гласни критичар израелског рата против Газе, који траје годину дана, нашао се под великим притиском да уклони заставу Португала након што власти афричке државе Намибије нису дозволиле пристанак брода овог августа.

Прошле седмице је посебна УН-а за Палестину Францесца Албанесе позивала Португал да делује.

– Током протекле године сам хвалила принципијелни став Португала када је реч о Палестини, нарочито у односу на лицемјерство које су показале многе друге европске државе. Сада молим португалску владу да сачува свој интегритет и хитно позове на уклањање своје заставе с брода Kathrin, који носи оружје које на крају треба да дође до Израела – навела је Албанесе на платформи X.

Истакла је обавезу држава да “поштују и осигурају поштивање” Женевске конвенције у складу с пресудом Међународног кривичног суда о могућем геноциду у Гази. Више од 41.000 Палестинаца је убијено, а готово 100.000 рањено у израелским нападима, док је цела обална енклава Појаса Газе у рушевинама.

Вијетнам, Сингапур и Намибија

Брод МВ Kathrin прате контроверзе од његовог самог поласка из Вијетнама крајем јула. Пловило је мета критика и коментара бројних активиста, а посебно када је стигло близу Европе. Како наводе портали, након Вијетнама је танкао гориво у Сингапуру, а потом је пловио преко Индијског океана до Африке.

Активисти су брод опазили када је захтевао пристанак у Намибији крајем августа и успели су да изврше притисак на власти да то спрече.

Генерални инспектор Намибијске полиције је потписник документа којим се 24. августа хитно опозива дозвола за пристанак у тамошњу луку Walvis Bay, где се наводи:

– Будите информисани да се дозвола за пристанак, дата 13. августа, опозива с тренутним дејством. У апликацији и пратећој документацији се наводи да МВ Kathrin иде из Хаипхонга у Вијетнаму (лука утовара) до луке Копар у Словенији (лука истовара) те да носи 60 контејнера Три-Нитро Тулена (ТНТ) и осам контејнера Hexogen експлозива.-

– Међутим, додатни документ који сте доставили данас показује да је један део терета (RDX Hexogen) планиран за доставу Израелу. Стога, реченом пловилу је строго забрањен улазак у намибијске воде одлуком Кабинета – објашњено је у документу.

Неколико дана касније је Албанесе објавила да се на броду налази осам контејнера експлозива “наводно кључних компоненти за авионске бомбе и пројектиле” које користи Израел.

Прошле седмице је МВ Kathrin точио гориво на Малти, оточној држави у Средоземном мору, те кренуо ка Јадранском мору с циљем пристанка у црногорску луку Бар.

Према подацима портала, на броду се налази осам контејнера експлозива RDX Hexogen, те, наводно, још 60 контејнера ТНТ експлозива. Активисти наводе да се део терета требао искрцати у Бару, а део у словеначком Копру. Из Amnestyja наводе да је нејасно како би потом терет био пребачен у Израел.

Став у Црној Гори

У уторак су црногорски медији објавили да је повучена дозвола за пристанак теретњака у луку Бар те да се верује да ће наставити пут ка суседној Хрватској.

Данас је директор Поморске администрације Словеније Јадран Клинец, који је у контакту с управом брода, тамошњој новинској агенцији СТА потврдио да МВ Kathrin треба пристати у Бар те затим у Копар. Из администрације наводе како би се терет потом требао пребацити у Пољску, Чешку и Словачку, пише СТА.

Клинец је потврдио и намеру власника брода да промени заставу под којом плови те да још није извршена транзиција из португалског у регистар друге државе.

 – Тек након што се замени застава под којом плови, брод ће кренути за луку Бар – додао је.

Агенција СТА наводи како се његове речи не подударају с написима црногорских медија који наводе да власти неће дозволити пристанак брода у Бару и да је план да МВ Kathrin пристане у хрватској луци Плоче.

Према јавно доступним подацима, брод МВ Kathrin се тренутно налази у међународним водама јужног Јадрана, недалеко од хрватског отока Ластово.

Извор: Србија Данас/Ал Jazeera

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Oglasili se iz Tel Aviva: Ovo je večerašnja meta napada? Izrael spremio žestoku odmazdu

Hagari je istovremeno pozvao civile da se evakuišu i udalje od tih mesta.  – Za …