АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У ЈАБЛАНИЦИ! Почела евакуација целог места, војска и хеликоптери на терену – Драматичне сцене из поплављене Босне (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање пет особа погинуло је у поплавама и одронима који су погодили насеље Јабланица на југу Босне и Херцеговине. ФУЦЗ истиче да је сада највећа потреба за тешким машинама за рашчишћавање јер има неколико места на којима су се појавила клизишта.

Како наш извор сазнаје, полиција је потпуно блокирала прилазе Јабланици, има страдалих и несталих а киша и даље неуморно пада. 

ГСС је навела да су поплављене саобраћајнице. Из Федералне управе цивилне заштите саопштено је да је прекинута путна комуникација на правцима Јабланица -Мостар, Јабланица – Рисовац, Јабланица – Прозор Рама и Јабланица – Коњиц.

Осим Јабланице, због обилних падавина поплављене су улице и стамбени објекти у Кисељаку и Крешеву.

Из Службе за цивилну заштиту Општине Кисељак апеловали су на становништво да не креће на пут, а да у хитним случајевима позову наведену службу, ватрогасце, хитну помоћ или полицију.

Из Средње школе “Иван Горан Ковачић” у Кисељаку саопштено је да ће настава бити одложена због поплава.

 Горска служба спасавања (GSS) Јабланица позвала је становнике да се јаве како би помогли тој служби и ватрогасцима у акцијама спасавања.

poplave u Bosni
поплаве у Босни / Извор: Танјуг/АП

Полиција нас је обавестила да је блокирана и пруга. У Јабланицу се тренутно не може ни ући, нити изаћи. Фиксни телефони раде, али мобилна телефонија нема сигнала – навели су из Ватрогасне станице.

Евакуација детета

Зукан Хелез, Министар одбране Босне и Херцеговине потврдио је да су војници и хеликоптери упућени у Јабланицу упркос опструкцијама на које су наишли.

Ми смо дали налог војницима и хеликоптерима. Послао сам захтев команданту, то је краћа процедура, који ће он одобрити, морамо евакуисати једно дете – каже Хелез.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Прелиставање дневних новина за 6. октобар 2024. године

Информер У сутрашњем Информеру прочитајте: Потоп у Босни! Десетине мртвих и несталих 2. Бахато: Угрозио …