"ЊЕГОВА КУЋА ЈЕ БИЛА ОВДЕ, САД НЕ ЗНАМ ГДЕ ЈЕ" Дечак се пробијао кроз рушевине тражећи друга – ово је најпотреснија сцена поплава у Јабланици (ВИДЕО)

Репортери портала Bljesak.info, у стравичним призорима који су их затекли на подручју Јабланице где су се пробијали пешке, сведоче да им је најшокантнији био сусрет са дечаком, усамљеним међу рушевинама. О ономе што је некада било село и његов дом: “Дошао сам овде, тамо је живео мој пријатељ“, рекао је док је шетао међу рушевинама.

– Његова кућа је била овде. Сад не знам где је – додао је дечак док је тетурао кроз рушевине које је за собом оставила катастрофа невиђених размера.

Људи окупљени на остацима пруге, између остатака два насеља, причају како су искочили кроз прозоре усред ноћи, побегли са балкона, довели чланове породице. Били су сведоци и прича мештана који су гледали како умиру комшије. Људи још нису ни свесни свега, али већ помажу једни другима, нуде једни другима оно што је остало од хране, воде, као и речи утехе, али чини се да им је то најпотребније у овим тренуцима, када има још много тога да се зна, заједно ћуте. Ћуте и гледају како им животе затрпава и прегази незаустављива сила. Немоћ се осећа на сваком кораку. Немоћан је и човек који стоји са лопатом на гомили материјала који је некада био нечији дом. Стоји ослоњен на лопату и гледа, не знајући одакле и како да почне, али уморан јер је покушао сам да очисти гомилу материјала.

Напуштени аутомобили, камиони на путу… Један комби црногорских регистарских ознака напуштен у одрону. За сада су нестали путници са њега. Свака рушевина има своју причу. У очима оних који их гледају, као да виде слике из безбрижних дана које би жељели да врате и претворе у стварност, да избришу сав јад који их је задесио и неизвјесност која је пред њима, пише Bljesak.info.

Спасилачке екипе су се из правца Мостара кретале према Јабланици. Чамци су спремни да Неретвом превезу до мјеста која су изгубила све путеве који воде до њих. Тешка механизација припрема терен за пролазак спасилачких екипа. Помоћ се организује, а спасиоце чекају тешки сати. Тешки сати чекају и дечака са почетка приче, који, уместо да се игра са својим другаром, тражи било какав његов траг. Тешки су ово сати за човека са лопатом који не зна одакле да почне. И мораће да почну од другог почетка.

Србија Данас/Бљесак инфо

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Запалила свећу за Задушнице, па букнула ватра?! Откривено ко је повређен у пожару на Новом Београду, нови детаљи драме (ВИДЕО)

– Шта је изазвало пожар не знам. Била је једна бака у стану сама. Она …