Ђедовић Хандановић са мисијом ММФ о енергетској сигурности, инвестицијама и реформама у енергетском сектору

На састанку одржаном у оквиру четвртог разматрања резултата стендбај аранжмана са Србијом, Ђедовић Хандановић је нагласила добру припремљеност за предстојећу грејну сезону, наводећи да су резерве у акумулацијама два пута веће него 2022. године, док су залихе угља такође двоструко веће у односу на исту годину.

 – Сигурност у снабдевању гасом унапређена је захваљујући завршетку гасне интерконекције Србија-Бугарска. Уговором између Србијагаса и азербејџанског Сокара обезбедили смо до милион кубика гаса дневно током ове зиме. Имамо могућност набавке одређених количина из ЛНГ терминала у Александрополису, а додатну сигурност дају резерве гаса у Србији и Мађарској, које укупно износе око 560 милиона метара кубних гаса. Започет је пројекат проширења гасног складишта у Банатском Двору за које је издата грађевинска дозвола, а који ће обезбедити додатних око 800 милиона кубних метара гаса. Такође, до краја године очекујемо да буду завршени и нови капацитети за складиштење нафте у Смедереву – рекла је Ђедовић Хандановић.

Према речима министарке, Србија ће наставити да гради интерконекције на електроенергетској и гасоводној мрежи којима ће се боље повезати са суседима, што је важно за отпорност енергетског система на потенцијалне кризне ситуације.

У електроенергетици, приоритет су завршетак Трансбалканског коридора којим ћемо се повезати са Црном Гором и БиХ и отпочињање градње интерконекција са Мађарском, Румунијом и Бугарском. У снабдевању гасом, приоритет је градња интерконекција ка Румунији и Северној Македонији, навела је Ђедовић Хандановић. Она је додала да је у модернизацију дистрибутивне мрежу у претходних 12 месеци уложено око 170 милиона евра, а да је обезбеђено додатних 260 милиона евра за аутоматизацију, дигитализацију и наставак увођења паметних бројила, што ће допринети већој поузданост снабдевања и смањењу губитака на мрежи.

sastanak
састанак / Извор: Танјуг/Ана Паунковић/ бг

Говорећи о реформама у енергетским компанијама, истакла је да су оне најдаље одмакле у Електропривреди Србије, где је у јуну почело спровођење усвојеног плана трансформације. 

 – Усвајањем нове методологије за комерцијалне купце електричне енергије и гаса, обезбеђена је боља расподела ризика између енергетских компанија и привреде, што је важно за финансијску стабилност ЕПС-а и Србијагаса. Континуирано пратимо перформансе енергетских компанија, као са фискалног становишта, тако и са становишта дугорочне одрживости енергетског система – навела је Ђедовић Ханданвић.

Донал Мекгетиген, који предводи мисију ММФ-а која борави у Београду у оквиру последњег разматрања резултата актуелног стендбај аранжмана са Србијом, похвалио је начин извештавања о спровођењу договорених мера, као и укупне резултате у енергетском сектору које је Министарсто представило на састанку.

Србија Данас/Телеграф

Izvor: Srbija Danas

Check Also

ŽENA IZ SRBIJE OJADINA BEČKE PENZIONERE Delovala sa saučesnicom, ovo im je bila šema

Državljanka (29) Srbije uhapšena je tokom akcije bečke policije nakon što je ispostavilo da već …