ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У КОПЕНХАГЕНУ ?! Данска полиција ПРИВЕЛА тројицу мушкараца који су поставили ГРАНАТЕ испред израелске амбасаде (ФОТО)

Данска полиција је у среду саопштила да истражује две експлозије у близини израелске амбасаде те да је привела на испитивање троје младих Швеђана, додајући да су експлозије највероватније резултат детонације граната, преноси Хина.

Двојица мушкараца су ухапшена у возу на главној железничкој станици у Копенхагену, док је трећа мушка особа ухапшена одмах након експлозија, рекао је новинарима шеф полиције Јенс Јесперсен, преноси Ројтерс. 

Две ручне гранате вероватно су узроковале експлозије које су проузрочиле штету на згради око 100 метара од амбасаде, додао је.

– Не можемо са сигурношћу рећи да је мета тих експлозија била управо амбасада. Такође истражујемо јесу ли деловали сами, на захтев неког другог, или заједно – рекао је Јесперсен.

Одбио је рећи како су тројица младића, старих између 15 и 20 година, повезана с инцидентом, али је рекао да ће полиција поднијети прелиминарну пријаву за илегални посед оружја.

Пораст броја напада

Ове године је најмање десет Швеђана оптужено у Данској за покушаје убиства или поседовање оружја. То је изазвало узбуну и оштре критике у друштву због ширења организованог криминала.

– У шоку смо због овог што се догодило. Нико није повријеђен и нико није био у амбасади у тренутку експлозија – рекао је гласноговорник амбасаде.

Данске сигурносне и обавештајне службе помажу полицији у истрази и разматрају појачање нивое сигурности око институција повезаних са јеврејском заједницом.

Царолинесколен, јеврејска школа у Копенхагену, у среду ће остати затворена због близине попришта инцидента.

У суседној Шведској се догодило већ неколико сличних инцидената у близини израелске амбасаде.

Шведске власти су рекле да је полиција спречила неколико планираних напада “у режији иранских сигурносних служби уз помоћ локалних криминалних мрежа”. Иран је шведске оптужбе назвао “неутемељеним”.

Извор: Србија Данас/Ал Jazeera

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Гледао овај филм па добио идеју за масакр! Дечак-убица из "Рибникара" открио ПРАВИ МОТИВ језивог злочина: "После тога сам почео да планирам"

Дечак-убица је на саслушању рекао и да је језив масакр почео да планира пошто је …