Опустошена кућа Есме Реџепове, однето скоро све – претужан призор

Неизбрисива краљица ромске музике, Есма Реџепова оставила је неизмеран траг на музичкој сцени Балкана.

Прогласивши је 1976. године у Индији као најоригиналнију певачицу, Есма је заузела место међу 50 најбољих вокала на свету.

Поред музике, њен хуманитарни рад био је кључан део њеног идентитета, два пута номинована за Нобелову награду за помоћ деци са посебним потребама и старијима.

Но, оно што је њој заиста било најважније, било је мајчинство – усвојила је и поносила се својим 47-оро деце, које је заједно са супругом Стевом Теодосиевским одгајала с љубављу.

Esma Redžepova
Есма Реџепова / Извор: YouTube printscreen/Nikad није касно

Ипак, када се екипа домаћег портала запутила у Скопље, посетила је кућу која је некада била дом ове националне иконе, а затекли су потпуну пустош.

У ушушканом делу Скопља, кућа Есме Реџепове стајала је сама, окружена коровом, као сведок нечега што је некада било пуно живота.

Унутрашњост је била језиво тиха, а осећај туговања био је неизбежан.

Кућа је обијена, а из ње је однето готово све.

Поломљени прозори, разбацани папири, крст покојног мужа Стеве и слике које су причале о њиховом заједничком животу, остављене су да пропадају.

Некадашња звезда сањала је да ће њен дом постати објекат широких намена у којем би се обављале различите хуманитарне активности, као и својеврсни културни центар у коме би се окупљали млади и талентовани људи.

Esma Redžepova
Есма Реџепова / Извор: YouTube printscreen/Nikad није касно

Есма Реџепова остављена је да буде заборављена, а њена оставштина да се полако гаси у опустошеном амбијенту.

Њене хаљине преостале у ормарима, сведоче о некадашњем гламуру, док су тишина и запуштеност отеле сваки траг њене великости.

Извор: Telegraf.rs

 


Izvor:Srbija Danas

Check Also

Трагедија: ПРЕМИНУО фронтмен чувеног бенда

Бугарски музичар Кирил Маричков, легендарни фронтмен и басиста рок групе Штурците, преминуо је изненада током …