Израелско циљање иранске нафте узроковало би ГЛОБАЛНУ КРИЗУ као и драстичан СКОК цене нафте?

Израел је у уторак преко свог премијера Бењамина Netanyahua запретио снажним ударом на Иран као одговор на лансирање десетина ракета на неколико израелских локација. Очекује се да би потенцијална мета могла бити иранска нафтна и плинска поља, чије гађање би узроковало глобалну енергетску кризу, која би почела драстичним повећањем цена енергије.

Агенција Блоомберг је навела да, иако би удари на иранска нафтна постројења могли нанети велику економску штету Техерану, то би могло довести до огромног повећања цена нафте на светском тржишту, што би могло имати широке економске последице.

Док огромна иранска нафтна инфраструктура, која обухвата значајна нафтна поља, цјевоводе, извозне терминале и рафинерије, представља примамљиву мету за израелске нападе, стручњаци упозоравају да би овај потез могао имати контраефекат.

Нафтна индустрија Ирана је основна карика његове економије. Упркос санкцијама које су му наметнуле Сједињене Америчке Државе и друге западне силе, Иран и даље извози између половине и две трећине своје нафте, а већина те нафте завршава у Кини.

Кинески увоз иранске нафте константно расте последњих година и достигао је око 1,8 милиона барела дневно. То значи да би било какво ометање извоза иранске нафте значајно утицало на економију Техерана, као и наштетило економији Кине, која је друга највећа економија у свету, а самим тим и глобалној економији.

Цене нафте су порасле за пет долара по барелу због ескалације геополитичких тензија. Аналитичари упозоравају да би успешно бомбардовање иранских постројења за производњу и извоз нафте могло додатно подићи цене, што би могло дестабилизовати глобалну економију.

Блоомберг скреће пажњу на то да би прекид испоруке иранске нафте приморао кинеске рафинерије да повећају куповину од других великих добављача, укључујући Русију. Ова промена би могла пружити већу финансијску подршку руским ратним напорима у Украјини, што би додатно закомплицирало ширу геополитичку ситуацију.

Ризици од ескалације Војни аналитичари упозоравају да би било какав израелски напад ове врсте могао изазвати одмазду Ирана, а затим и даљу ескалацију у региону. Израелски лидери суочавају се с притиском да постигну равнотежу између своје жеље да ослабе Иран и потребе да избегну улазак у бескрајни циклус насиља.

– Израел треба пажљиво размотрити шире последице таквих напада“, рекао је један војни аналитичар за Блоомберг. Додао је: „Иако би циљање на иранску нафтну индустрију могло ослабити Техеран, пораст цене енергије и економске последице могли би изазвати снажнији одговор Ирана. –

Ови изазови долазе у тренутку када неки аналитичари предвиђају да би цене нафте могле пасти у 2025. години због вишка понуде, али било каква војна акција против иранске нафтне инфраструктуре могла би променити овај правац.

Извор: Србија Данас/Ал Jazeera

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Supruga Slavka Štimca veoma je uspešna ali ne voli da se eksponira u javnosti: Kada je završila fakultet sa jednom torbom napustila je Srbiju i otišla u Njujork

Glumac Slavko Štimac proslavio se još kao dečak, a prvi put je stao pred kamere …