Због катастрофе све очи упрте у разорену Јабланицу: Тамо се догодила трагедија и пре 38 година, СТРАДАЛИ СУ ЧЛАНОВИ чувене рок групе

Због катастрофе која је погодила један од најлепших делова Босне и Херцеговине, очи региона ових дана упрте су у разорену Јабланицу, а пре нешто мање од 40 година, то подручје такође је било на насловницама због једне друге трагедије. 

Управо на подручју Јабланице, 18. септембра 1986. године, чланови Црвене јабуке доживели су тешку саобраћајну несрећу.

На месту несреће код Јабланице 2009. године постављена је спомен-плоча.

Путовали су тада на концерт у Мостар који се никада није одржао. На лицу места погинуо је басиста групе Аљоша Буха, док је фронтмен и један од оснивача групе Дражен Ричл (звани Зијо и Пара) задобио тешке повреде. Преминуо је у болници 1. октобра исте године. Њихов концерт на мостарском стадиону Кантаревац био је дуго најављиван и требало је да означи почетак амбициозне турнеје тада младог састава.

Чланови оркестра кренули су са три аутомобила и малим камионетом са инструментима из Сарајева према Мостару у поподневним сатима. Бас-гитариста Аљоша Буха, солиста Дражен Ричл Зијо и возач Златко Арсланагић сели су у Фићу. Иза њих су у Голфу возили Дражен Жерић и Дарко Јелчић.

Crvena jabuka
Црвена јабука / Извор: YouTube printscreen/CrvenaJabukaFan

Одмах иза Јабланице према Мостару, Жерић и Јелчић, као и представници Атласа из Зенице, организатора турнеје, у Застави 1500 наишли су на већу групу људи окупљених око смрсканог Фиће. Нажалост, у том Фићи били су њихови колеге. Фићо се у оштрој кривини занио, скренуо на леву страну и уз жесток прасак сударио се с камионом вршачке регистрације.

О несрећи је једном приликом за Ин Магазин говорио Дражен Жерић Жера.

– То је био тежак дан… Ми смо већ били на стадиону у Мостару, био је пун, тек је око пола 8 увече дошла полиција. Сцена је била дирљива, настао је мук на стадиону, угасили су музику и како смо ми кренули према болници у Мостару, тако је и с нама кренула сва та публика. Испред болнице било је три-четири хиљаде људи – рекао је.

 

 

 


Izvor:Srbija Danas

Check Also

"VEZIVAO SAM RUKE I NOGE PREMINULIMA…" Potresna ispovest Marka Đedovića: Išao sam od vrata do vrata i nudio…

Marko Đedović, svojevremeno je u potresnoj ispovesti otkrio detalje iz života kada je radio u …