Девастиран арсенал Хезболаха?! Амерички медији о епилогу напада Израела: Експлозије одјекивале широм Бејрута (ВИДЕО)

Према CNN-u, амерички званичници верују да је Израел уништио половину арсенала либанске групе Хезболах у недавним војним операцијама.

Према изворима, нека од складишта оружја су затрпана под рушевинама након израелских ваздушних удара, што је онемогућило извлачење пројектила и другог преживелог оружја.

Као резултат тога, Хезболах је изгубио већи део своје способности да узврати Израелу.

Израелски војни удари усмерени на стратешки важне циљеве групе довели су до озбиљних губитака у арсеналу Хезболаха, што су потврдиле и израелске и америчке обавештајне службе.

Циљани ваздушни напади уништили су значајне залихе пројектила и муниције, што је довело до слабљења способности групе да спроведе пун одговор. Ово објашњава зашто су недавни напади на положаје Хезболаха остали углавном без одговора.

Израел активно спроводи операције против Хезболаха, настојећи да спречи опасност од ракетних напада и ослаби своју војну инфраструктуру.

Bejrut
Бејрут / Извор: Printscreen/x.com/Invasion Репорт

Израелска војска ударила на Бејрут: Нападнуто ново руководство Хезболаха

Израелске одбрамбене снаге су званично потврдиле напад на јужне области Бејрута који се догодио у току ноћи 2-3. септембра. Операција је изведена као одговор на недавне контранападе Хезболаха.

На друштвеним мрежама су почеле да се појављују фотографије и видео снимци који приказују тренутке удара, праћених експлозијама и густим облацима дима над либанском престоницом.

Удар на Бејрут је изведен у оквиру израелске војне операције против Хезболаха, коју активно подржава Иран и која је дуго била једна од главних претњи безбедности Израела. Према израелској војсци, мета напада били су објекти групе, укључујући складишта оружја и нова командна места.

Према прелиминарним подацима тренутни удари су имали за циљ елиминацију новог руководства Хезболаха, али Израел још није открио детаље онога што се догодило.

Хезболах је шиитска политичка и војна организација основана у Либану почетком 1980-их. Настала је као одговор на израелску окупацију јужног Либана и у почетку је добила подршку од Ирана и Сирије.

Организација се бави и политичким активностима и војним операцијама. У Либану Хезболах има значајан утицај, укључујући заступљеност у парламенту и учешће у влади.

Србија Danas/CNN/oruzjeonline.com

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Слике првог сусрета Лепог Миће и његове унуке растопио срца – донета одлука да ли учествује даље у ријалитију

Како је Велики шеф обавестио учеснике “Елите” и све гледаоце, Лепи Мића данас је напустио …