Вучић данас на Самиту лидера Брдо-Бриони процеса у Тивту

Током Самита, који се одржава у Порто Монтенегру, биће одржана и пленарна седница, на којој ће се разговарати о питањима унапређења сарадње земаља Западног Балкана са земљама чланицама ЕУ, саопштено је раније из Кабинета црногорског председника.

Након пленарне седнице, уследиће прес конференција на којој ће говорити Милатовић, председница Словеније Наташа Пирц Мусар и председник Хрватске Зоран Милановић.

Јачање регионалне сарадње

Вучић у Тиват долази из Хамбурга, а како је раније навео, са председницом Словеније разговарао је о сусрету лидера у Процесу Брдо – Бриони и захвалио на подршци коју Словенија пружа Србији на путу ка чланству у ЕУ.

Предстојећи самит лидера Брдо-Бриони процеса прилика је да се потврде добросуседски односи и ојача регионална сарадња, те да се искаже потреба за интензивирањем стратешког дијалога између ЕУ и земаља Западног Балкана.

Процес Брдо-Бриони заједничка је словеначко-хрватска иницијатива покренута 2010. године ради јачања узајамног поверења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка Европској унији, а чланови иницијативе су Црна Гора, Србија, Албанија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина.

Од 2013. године састанци у оквиру Процеса Брдо-Бриони се одржавају сваке године, а скуповима лидера регије придруживали су се и специјални гости.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Pokušaj samoubistva u Novom Sadu?! Muškarac skočio u Dunav, policija na terenu – mrak otežava spasavanje

Sada pliva ka Žeželjevom mostu, a policija pokušava da dođe do njega. Navodno je vikao …