VERUJE SE DA JE OVO SRPSKO SELO STIGLA KLETVA KNEZA LAZARA: Nekada NAJVEĆE u svom KRAJU, a danas PUSTOŠ! (VIDEO)

Selo nema prodavnicu, kafanu, ambulantu…

Selo Topola je nekad navodno bilo najveće na potezu Jagodina – Rekovac – Kragujevac, sa više od 600 domaćinstava. Danas nema više od sedam i priča se da je ukleto.

Naime, u selu i dalje živi legenda o prokletstvu kneza Lazara. Po njoj je knez Lazar tražio da iz sela u boj na Kosovu, na Vidovdan 1389. godine, pošalju 700 konjanika, a otišlo ih je samo sedam. Srditi knez je zbog te izdaje prokleo selo, „da u njemu nikada ne bude više od sedam domova“, prepričavaju meštani legendu.

Upravo to se dešava. U seocetu koje se nalazi oko 20 kilometara od Jagodine, decenijama broj domaćinstava ne prelazi sedam.

Meštani, uglavnom stariji i bave se poljoprivredom, rekli su Tanjugu da ne znaju da li je to zbog kletve kneza Lazara, i što su oklopnici Topole stali na stranu Vuka Brankovića, ali je činjenica da godinama u selu nema više od sedam domova, „čim bi se u selu izgradila nova kuća i podiglo novo osmo domaćinstvo, ubrzo bi se neko ugasilo i imanje opustelo“.

Selo i izgleda kao ukleto, sa uskim asfaltnim putem zaraslim u travu i šiblje, njivama koje guta korov, oronulim kućama i praznim dvorištima, razgrađenim zbog popadalih ograda.

Samo psi glasno laju i kidišu, meštani kažu, da je to zbog toga, što u selo retko ko i dolazi sa strane.

Selo ima struju, uličnu rasvetu, kroz njega prolazi gasovodna mreža, vodu koriste iz bunara. U dvorištu nekih kuća parkirani stari traktori, kamioni, automobili…

Selo nema prodavnicu, kafanu, ambulantu… Autobuska stanica je daleko oko šest kilometara, a u susednim selima Dragoševac i Medojevac tvrde da je ovo poslednje pravi razlog što u Topoli nema više domaćinstva.

Foto: RINA
Izvor: Espreso.co.rs

Check Also

Ova 3 horoskopska znaka biće MAGNET ZA SREĆU u avgustu – Stiže im neočekivani priliv NOVCA, ali i uspeh na svim poljima

Iako neke planete, poput retrogradnog Merkura, mogu testirati naše strpljenje i mogućnosti, neki znakovi Zodijaka …